Poznato sarajevsko izletište “Stojčevac” konačno će biti uređeno

Nakon 25 godina, sarajevsko izletište Stojčevac konačno će biti uređeno.

Zastupnik u Skupštini KS Elvis Vreto 25. septembra 2019. godine pokrenuo je inicijativu za projekat uređenja područja Stojčevac.

“Tražio sam da se izdvoje sredstva za prvu fazu sanacije i uređenja, tj. da se ista planiraju u nacrtu budžeta KS za 2020. godinu koji je bio u fazi pripremanja. Nakon što u nacrtu nije uvrštena podnio sam amandman i to pocetkom decembra 2019. godine koji se odnosio na prijedlog budžeta KS za 2020. godinu”, kazao je Vreto u svom Facebook postu.

Amandman je Vlada šestorke djelimično prihvatila, ali zbog pokrenute smjene ipak nije razmatran na Skupštini KS.

Tri mjeseca kasnije, zastupnik Vreto opet je uputio iste amandmane koje je Vlada ponovo prihvatila, a zatim su jednoglasno usvojeni na SKS kao i Budžet za 2020. godinu

Pandemija koronavirusa je, ipak usporila proces.

“Uputio sam prije dva mjeseca zastupničko pitanje, tražeći informaciju šta se poduzima na realizaciji a zatim obavio i razgovor sa predstavnicima JU “Za zaštićena prirodna područja”. Upornost se isplatila, pripreme i radovi kreću”, kazao je Vreto.

Planirano je provođenje šest aktivnosti. Kako su kazali iz ove ustanove, izvršeno je snimanje terena i u toku je izrada projektne dokumentacije za uvođenje javne rasvjete na potezu od Velike aleje duž Stojčevačke aleje do Velikog jezera. Nakon toga, bit će postavljene kamere za videonadzor.

“Projektom javnih radova i uz postojeću radnu snagu Javna ustanova će detaljno izvršiti sječu samoniklog grmlja i šiblja, uređenje vodotoka i jezera kao i šetnica”, kazali su iz ove ustanove.

Bit će postavljene dodatne klupe i korpe za odlaganje otpada, a planirana je i gradnja dječijeg igrališta.

Iz KJU za zaštićena prirodna područja kazali su kako nalaze mogućnosti improvizovane zaštite porušenih objekata.

Na lokalitetu Stojčevac dugo nisu vršeni nikakvi radovi jer nisu bili riješeni odnosi vlasništva. Pravno pripada državi, a lokalitetom općini Ilidža. Na ovom prostoru nalazi se Titova rezidencija, atomsko sklonište i tuneli u obliku labirinta koji mogu prava turistička atrakcija, ali zbog ruševnog stanja predstavljaju opasnost za izletnike.

✅ #inicijativa #amandmannabudzet #pripreme #realizacija 💪
❗Konačno, nakon 25. godina kreće prva faza uređenja Stojćevca…

Posted by Elvis Vreto on Srijeda, 16. Septembar 2020.