Priča o hrabroj ženi, dobitnici Nobelove nagrade i revolucionarki: Wangari Maathai

Sedamdesetih godina, Wangari Maathai, hrabra žena je i pored silnog maltretiranja, uspjela da pobjedi korumpirani sistem, da dovede do smjene diktatora i da napravi pravu ekološku revoluciju u svojoj državi.

Prvenstveno je ohrabrila žene da učestvuju u društvenim promjenama, tako da je narod postao duplo jači, a onda je ujedinila žene i muškarce u borbi za promjenu sistema i otporu protiv uništavanja prirode.

Prva i sama se usprotivila predsjedniku države, koji je odlučio da pokrene razvoj nekretnina i da uništi gradsku oazu, stanište mnogih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i da samom sebi na trgu izgradi ogroman spomenik i soliter u srcu Nairobija.

Zatim je počela je sa protestima, te je bila hapšena, maltretirana i predstavljena kao luda žena, a onda je pokrenula međunarodnu istragu koja je dovela do promjene ovakvog sistema.

Wangari Maathai bila je prva Afrikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Prije toga je postala prva žena u istočnoj i centralnoj Africi koja je dobila doktorat. Kao veliki aktivista za zaštitu životne sredine, 1977. godine osnovala je Pokret zelenog pojasa, nevladinu organizaciju za borbu protiv krčenja šuma, te je za više od tri decenije podstakla žene da zasade 45 miliona sadnica drveća u Keniji.