Radnici Agencije Poslovnost za danas najavili protest ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu

Ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu danas će se održati protesti radnika kompanije Agencija Poslovnost.

Protesti se održavaju jer Općinski sud još uvijek nije izvršio privremenu sudsku mjeru uklanjanja zaštitara agencije Gama AA. Najavljeno je da će se održavati svaki dan dok se ne sprovede sudska mjera.

Rješenje o privremenoj sudskoj mjeri doneseno je 08.09.2020. Riječ je o najhitnijoj mjeri u parničnom postupku koja se izvršava urgentno upravo jer su posljedice njenog nesprovođenja katastrofalne, stoga uposlenicima Agencije Poslovnost ostaje nejasno zašto sud više od dvadeset dana ne postupa u skladu sa vlastitim rješenjem.

“Zbog neprovođenja sudske mjere osamdesetak radnika Agencije Poslovnost svakodnevno se izlaže životnoj opasnosti kako bi došli do svojih kancelarija”, poručili su iz Agencije Poslovnost.

Foto: S. Z. (Sarajevska sehara)
Foto: S. Z. (Sarajevska sehara)

Podsjećamo, Lea Bajrić kćerka vlasnika Agencije Poslovnost, a ujedno i zaposlenica za Sarajevsku seharu rekla je više o cjelokupnom slučaju, ali i situaciji u kojoj se radnici trenutno nalaze.

Obzirom da su u Agenciji Poslovnost zaposlene osobe sa invaliditetom, u razgovoru sa Leom Bajrić osvrnuli smo se na postupanja prema tim osobama, te i trenutnu situaciju gdje su svi uposlenici primorani prostorije Agencije napuštati uz pomoć merdevina kroz prozor.

“Mišljenja sam da osobama sa invaliditetom mora biti obezbijeđen pristup što je sastavni dio svih zakonskih akata. Riječ je o civilizacijskim normama u poslovanju. Mi se sami pokušavamo na neki način prilagoditi trenutnoj situaciji te prakticiramo da većinski broj naših uposlenika sa invaliditetom radi od kuće”, poručila je za Sarajevsku seharu kćerka vlasnika Agencije Poslovnost.


Također, danas u 10:30 sati premijer Vlade KS Mario Nenandić će održati sastanak sa predstavnicima Agencije Poslovnost, kako bi se radnicima omogućio nesmetan i civilizovan dolazak na radna mjesta, te omogućio pristup vlasničkoj imovini.

“Mi ćemo nastaviti sa pravnom borbom, a za naš slučaj sigurna sam da će morati neko odgovarati. Odustati definitivno nećemo, ugrožena su nam osnovna ljudska prava”, poručila je prethodno Lea Bajrić za Sarajevsku seharu.