Raspad koalicije: Hoće li Vlada KS biti smijenjena prije imenovanja novih ministara?

Vlada KS još uvijek radi u krnjem sastavu s obzirom da je upražnjena pozicija ministra zdravstva KS, a tek od 26. augusta ovaj resor vodi ministar privrede Draško Jeličić (DF).

Pozicija ministra zdravstva na čekanju je već skoro dva mjeseca nakon što je ostavku podnio Rusmir Mesihović u drugoj polovini jula. Ostavku je podnijela i ministrica rada i socijalne politike Jasna Agić (SBB) ali ona još uvijek obavlja dužnost ministrice s obzirom da nije došlo do zvaničnog razrješenja dužnosti.

Na sjednici koja je prekinuta 20. augusta trebala su biti razmatrana razrješenja i imenovanja novih ministara rada i socijalne politike Anele Mešić (SBB) i zdravstva Draženke Malićbegović (DF), ali zbog nejasnog odnosa SBB-a prema koaliciji u KS izgledno je da neće doći do imenovanja ministara.

Zbog nagomilanih obaveza u situaciji pandemije koronavirusa premijer KS Mario Nenadić donio je odluku da Jeličić koji i dolazi iz DF-a preuzme resor zdravstva.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na press konferenciji održanoj 24. augusta poručio je da neće biti imenovanja dva ministra te da SDA ne treba zakazivati sjednicu. Od tada do danas niko više i ne spominje razrješenja i imenovanja.

Iz opozicije (NiP, Naša stranka, SDP BiH, NBL-Samostalni zastupnici) koja broji 17 zastupnika najavili su rekonstrukciju Vlade KS. Iako niko ne želi govoriti ko će biti 18. ruka a možda i 19. jasno je da će to biti neko ili iz SDA ili SBB-a.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara 22. augusta gostujući na Face TV nije ni potvrdio ali ni negirao da će se pridružiti opoziciji za smjenu aktuelne Vlade. Čampara je 1. septembra zatražio da Skupština KS na prvoj narednoj sjednici po hitnom postupku usvoji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima. Da li će to biti presudno da Čampara odluči pokazat će se u narednim danima.

Iako je ova zakonska rješenja ranije uputio Vladi KS ministar MUP-a Ismir Jusko (SBB), ministar finansija Jasmin Halebić (SBB) uložio je pred samu sjednicu čak 21 amandman te je zaustavljena procedura donošenja ovih zakonskih rješenja čime bi se omogućilo zapošljavanje policajaca, a već krajem godine u KS nedostajat će više od 500 policajaca.