Ravno: Najmanji grad u Bosni i Hercegovini, ali jedan od većih po svim znamenitostima i ljepotama koje pruža

Ravno je najmanji grad u Bosni i Hercegovini, ali svakako po svim znamenitostima i ljepotama koje pruža ipak vrlo bogat.

Iako ima ukupno samo oko 3000 stanovnika, ovaj gradić je u punom smislu riječi remek djelo popovskog graditeljstva. Svaka ulica ovog grada smatra se malim umjetničkim djelom i ima svoje osobenosti.

Među njima posebno se ističe ulica Karlana, kojom su prema predanjima uvijek šetali mladi i zaljubljeni.

Ravno se prvi put spominje od 1438. godine  kada se Vukac Milutinović  obavezao na trogodišnju službu dubrovačkom vlastelinu Nikoli Alojziju Gučetiću, ali ipak ovo naselje je još starije jer se u njemu na više mjesta nalaze nekropole stećaka.

Foto: Općina Ravno
Foto: Općina Ravno

Predanja i legende o postanku

Postoji više predanja u vezi sa nastankom samog mjesta.  Prema jednom smatra se da su ga osnovali Ramnjani, doseljenici iz Rame, a to se povezuje sa podatkom da je u pojedinim dokumentima zapisano kao Ramno, a neki ga i danas tako nazivaju.

Prema sljedećem predanju Ravno su osnovali Grci, a ravanjsko groblje je prepuno nadgrobnih spomenika s grčkim nazivom proto kojim se imenovalo prvorazredne klesare. Pojedini su mišljenja kako se nekada naselje nazivalo Drijenje te je napušteno kad je poharano kugom, a zatim ponovo osnovano sa današnjim imenom Ravno zbog položaja na zaravni.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

Obrazovno središte

Ravno je poznato i kao obrazovno središte gdje je davne 1896. godine osnovana prva mješovita osnovna škola u Hercegovini. Ovaj gradić često se naziva malim mjestom za velike događaje.

Stara uskotračna pruga “Ćiro”- direktna karta za Beč

Pruge u Hercegovini izgrađene su kao dio Južne pruge, a prva dionica te pruge od Metkovića do Mostara, u dužini 42,4 km, puštena je u promet 13.06.1885. godine, dok je pruga od Gabele do Zelenike u Boki Kotorskoj (Crna Gora), dužine 155,5 km, s odvojcima od Huma do Trebinja (16,7 km) i Uskoplja do Gruža u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj (16,5 km), puštena u promet 1901. godine.

Uskotračna pruga je služila ljudima, povezivala države, krajeve, narode i kulture. Narodima s ovih područja bile su to pruge spasa, omogućile su im bolji život i svekoliki napredak te su ostavile trag civilizacije na mjestima kroz koja je Ćiro vozio, hučio, tukao, zviždao i paru ispuštao više desetljeća.

Narod je pruge zvao i štreke, a vozove koje je vukla garava parnjača nazivao je gemišteri (mješoviti vlakovi), šnelcug (brzi vlakovi) i lični (putnički vlakovi).

Nadimak Ćiro nametnut je pred samo ukidanje uskotračnih pruga, ali u narodu je ostao i dan danas kao prepoznatljiv.

Kako ističu mještani, u Ravnom gdje se trenutno nalazi Hotel Stanica bilo je moguće kupiti direktnu kartu za Beč i to je bila tada svakodnevnica ali i pokazatelj kako je Ćiro povezivao mnoge ljude, ali i krajeve.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

BItna činjenica je i da je za izgradnju ove željeznice Johan Strauss III komponovao polku u njenu čast.

U okviru projekta Ćiro I revitalizirana je biciklistička staza koja je itekako poznata obzirom da su je i prethodnih godina posjećivali mnogi turisti.

Na nekoliko lokacija u Ravnom, posjetitelji bez naknade mogu posuditi bicikl i krenuti u istraživanje prekrasne okoline. Uskotračna pruga Gabela – Zelenika ukinuta je 1976. godine, a ideja za njenu revitalilizaciju kao biciklističke trase rodila se u okviru projekta prekogranične saradnje Hrvatske i BiH, kojeg je finansirala Evropska unija.

U okviru projekta Ćiro I osposobljena je biciklistička staza od Mostara do Konavala, koju je čuveni turistički magazin „Lonely Planet“ 2019. uvrstio na popis 10 destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Trenutno je uz podršku Evropske unije u toku projekat Ćiro II, kojeg Općina Ravno realizuje u saradnji sa Konavlama u Hrvatskoj i Herceg Novim u Crnoj Gori, a po čijem završetku će Ćiro staza biti proširena sve do Crne Gore i obogaćena novim, dodatnim sadržajima.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

U toku je i projekat Ćiro – staza svjetske baštine, koji se finansira kroz EU4Business program, a kojeg sprovodi Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH sa ciljem da osnaži lokalne turističke biznise uz Ćiro stazu.

Ravno je zasigurno grad koji vrijedi posjetiti, te upoznati se sa svim znamenitostima i ljepotama, ali i ljubaznim stanovnicima, te se uvjeriti zašto je to malo mjesto u kojima su se odvijali, te i dalje odvijaju veliki i značajni događaji.