Rusija polaže pravo na Veneru: Venera je naša planeta

Nakon objavljivanja studije u kojoj se sugeriše da u oblacima na Veneri možda postoji život, šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin je izjavio da Rusija polaže pravo na Zemljinu “sestru planetu”.

Direktor Ruske svemirske agencije (Roskosmos) je izjavio da je Venera “ruska planeta”, dan nakon što su britanski istraživači otkrili tragove hemikalije koja ukazuje na “prisustvo života” na drugoj planeti od sunca.

Generalni direktor Dmitrij Rogozin je na izložbi i aeromitingu 2020 HeliRusija koji je održan u utorak izjavio da je Sovjetski Savez bio prva država koja je poslala sondu na Veneru i ustanovila površinske temperature od oko 450 stepeni, što je dovoljno vrelo da istopi olovo.

“Naša zemlja je prva i jedina koja je uspješno sletjela na Veneru”, rekao je Rogozin. “Letjelica je prikupila informacije o planeti, tamo je vrelo kao u paklu.“

“Vjerujemo da je Venera ruska planeta“, dodao je on.

Venera nije ni blizu toliko opsežno proučavana kao Mjesec ili Mars, no naučnici već dugo pretpostavljaju da bi oblaci planete, oko 45 do 60 kilometara iznad njene užarene površine, mogli biti potencijalno stanište za vanzemaljski život.

Tim istraživača sa Univerziteta u Kardifu, predvođen astronomkinjom Džejng Grejvs, odlučio je da pronađe tragove fosfina, gasa koji proizvode i ljudi i mikrobne aktivnosti na Zemlji. Nisu očekivali da će pronaći bila šta, tako da možete da zamislite njihovo iznenađenje kada su otkrili “uočljivu količinu fosfina na Veneri”.

Iako studija napominje da ovo otkriće “nije čvrst dokaz za život” na Veneri, tim naučnika nije uspio da pronađe abiotsko porijeklo gasa, što znači da postoji šansa da potječe iz biotičkog, to jest živog izvora.

Međutim, studija jasno pokazuje da je potrebno sprovesti mnogo više istraživanja prije nego što se mogu izvući bilo kakvi zaključci.

“Postoje značajni konceptualni problemi koji otežavaju mogućnost života na Venerinim oblacima. Životna sredina je izuzetno dehidrirajuća, kao i izuzetno kisela“, stoji u studiji. “Kako bi se utvrdilo da li postoji život u oblacima Venere, biti će od iznimne važnosti korištenje robusnih modela i izvođenje brojnih eksperimenata.”

Rusija je u utorak najavila da, pored napretka sa “projektom Venera-D”, zajedničkom istraživačkom misijom sa NASA, namjerava da samostalno istraži Veneru.

Iz Roskosmosa kažu da planiraju da proučavaju atmosferu i tlo planete, zajedno sa “evolucionim procesima Venere, koja je navodno pretrpjela klimatsku katastrofu povezanu sa efektom staklene bašte”.

Nakon objavljivanja studije Univerziteta u Kardifu u ponedjeljak, Breakthrough Initiatives, program koji finansira ruski tehnološki milijarder Jurij Milner, najavio je sopstveni plan za studiju “o mogućnosti primitivnog života” na oblacima Venere.

 

 

.