Savjeti stručnjaka za organizaciju vašeg doma

Ovi savjeti stručnjaka će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj prostor i učiniti ga da izgleda pojednostavljeno.

Organizirajte svoju kuhinju:

Proširite ormar za pohranu
Što se tiče kuhinje, važno je ono što je iznutra. Iskoristite prostor svog ormarića na najbolji mogući način – bez obzira na to koliko je mali. Brzim ‘uradi sam’ projektom montirajte stalak na stražnju stranu ormarića ili ostave ili pokušajte s nosačem u donjem ormariću proširiti prostor u ormaru, preporučuje stručnjakinja za organiziranje – Alejandra Costello.

Iskoristite prostor na zidu
Glomazni lonci i tave mogu brzo progutati dragocjeni prostor u ormaru – kaže Alison Victoria, voditeljica emisije ‘Kitchen Crashers’. Izložite ih tako što ćete ih objesiti na S-kukice ili na nosač lonaca.

‘Ukrotite’ svoje začine
Općenito, začini ostaju svježi otprilike četiri godine. Ako imate isti spremnik korijandera više godina nego što možete izbrojati, izbacite ga. Kad dođe vrijeme za organizaciju, rasporedite ih po abecedi ili ih kategorizirajte prema upotrebi.

Uredite svoju kupaonicu:

Bacite proizvode kojima je istekao rok trajanja
“Odvojite 20 minuta svaka tri mjeseca da izvadite sve iz kupaonskih ormarića i provjerite datume isteka roka. Bacite sve proizvode i predmete kojima je istekao rok trajanja ili koji vam se jednostavno ne sviđaju”, kaže Susan Santoro, vlasnica Organized 31.

Držite preškire pri ruci
Ako vam nedostaje prostora u ormaru, odnesite svoje peškire ravno u kupaonicu. Ukrasne pletene košare napunite ručnicima za kupaonicu za praktičan, a istovremeno moderan naglasak.

Povećajte spremište ispod umivaonika
Iskoristite prostor ispod umivaonika s označenim košarama, posudama ili plastičnim ladicama na sklapanje.
Odlučite što vrijedi sačuvati slijedeći trik Matta Muenstera iz HGTV-a i DIY mreže: “Sklonite sve dalje od vaših pogleda i gledajte što se nakuplja tijekom sljedeća dva do tri dana. Te predmete vrijedi čuvati na lako dostupnom mjestu. Sve ostalo treba spakirati”.

Foto: Journal.hr
Foto: Journal.hr

Pospremite svoju spavaću sobu:

Sakrijte košaru za odlaganje rublja
Stavite košaru ispod otvorenog noćnog ormarića kako biste stvorili skriveno mjesto za prljavo rublje ili jastuke.

Iskoristite prostor ispod kreveta
Ako nemate dovoljno prostora u ormaru, spremište ispod kreveta čini čuda. Pohranite bilo kakvu izvansezonsku odjeću ili pribor u vakuumske vrećice za skladištenje i pospremite u spremište ispod kreveta ili ih stavite u kutije ispod kreveta.

Uredite svoj ured:

Slijedite pravilo ‘trojice’
Otvorene police su sjajne u teoriji – sve dok ih ne popunite, jer se dogodi nered.
“Ograničite predmete koji nisu knjige na najviše tri po polici”, kaže Melissa Picheny, osnivačica Declutter + dizajna.
Njihove veličine i oblici mogu se razlikovati, ali komade organizirajte po boji ili temi – recimo, keramičke vaze u nijansama bež boje.

Ostavite prostor za rast
Ako policu za knjige napunite do posljednjeg mjesta, tada nećete imati prostora za daljnje rast kolekcije.

“Cilj je ostaviti barem 10 posto svake police praznom i bez knjiga”, objašnjava Justin Klonsky, autor knjige Organiziraj i stvori disciplinu.
Organizirajte kablove
Zbog punjača, kabla od lampe i žice od laptopa, vaš stol može izgledati kao labirint. Osigurajte žice u kutiji sa kablovima koja održava stvari urednima ili instalirajte policu s kablovskim priključcima. Za jednostavniju upotrebu možete upotrijebiti i ukrasnu traku za označavanje kabla.

Pospremite svoju dnevnu sobu

Očistite stolić
Stolići su središnja točka većine dnevnih soba. Koliko god bilo primamljivo prekriti ga knjigama, svijećama i cvijećem, stilistica rekvizita Stephanie Hanes preporučuje da se on vidi što jasnije.

“Da biste stvorili iluziju da u sobi nema nereda, vrh stolića trebao bi biti 75 posto čist. Stilovi stolića s ladicama ili policama ispod njega ća vam pomoći”, savjetuje.

Stvorite dobar protok
“Ne radi se toliko o tome gdje stavljate svoj namještaj, već o vrstama koje odaberete. U svakoj sobi koju dizajniram pokušavam uključiti barem jedan okrugli komad, poput stolića, oko kojeg ljudi mogu hodati bez razbijanja koljena”, kaže dizajnerica interijera Katie Rosenfeld.
Također preporučuje ispunjavanje prostora svestranim komadima poput taburea, koji se mogu koristiti za sjedenje ili za držanje pića.

Učinite dnevni boravak gostoljubivim
Manji predmeti poput vaza, svijeća i ukrasa koji se nalaze na pladnju koji je lako premjestiti kad dođu gosti može čine veliku razliku. Na taj način možete na brzinu brzo ukloniti višak nereda prije nego što oni stignu – jer smo očito skloniji čišćenju kuće kada gosti dolaze, a ne sebe.

Foto: T portal.hr
Foto: T portal.hr

Uparite jastuke po bojama
Što god radili, ne pretjerujte s jastucima na trosjedu.

Savjetuje se da imajte tri jastuka u komplementarnim bojama i uzorcima te uvijek imajte barem jedan običan, jednobojan. Masivni kauč može podnijeti i do pet jastuka – dva obična i tri s uzorkom, piše 24 sata.