Sedmica mode u Parizu napreduje uprkos rastućim slučajevima Covid-19

Danas je počela sedmica mode u Parizu, koji će ugostiti niz modnih revija, a među onima koji će održati stare dobre prezentacije su vodeći brendovi iz svijeta luksuzne mode.

Sedmica mode u Parizu, posljednji od “velike četvorke”, počinje danas nakon tri sedmice modnih događaja bez presjedana u New Yorku, Londonu i Milanu kako globalna pandemija odmiče. Tokom septembra, koji se smatra mjesecom mode u svijetu, u pomenutim gradovima predstavljeni su modeli kolekcije proljeće-ljeto 2021, piše CNN style.

U New York i Londonu, dizajneri su se oslanjali na moć tehnologije i dijelili su svoje kolekcije sa svijetom, favorizujući prezentacije uživo i unaprijed snimljene video-zapise umjesto šetnji po pisti, zbog propisanih epidemijskih mjera.

U Parizu je modna industrija odlučila da se revija mora nastaviti, uprkos porastu broja slučajeva koronavirusa.
Poznate modne kuće odlučile su da njihove modele nose manekeni koji će prošetati modnom pistom. Broj gostiju ipak je ograničen.

Dopušteni broj gostiju razlikuje se ovisno o mjestima, ali objavljeno je da će brendovi pozvati mnogo manje gostiju, tek oko 20 do 25 posto u odnosu na prijašnje sezone.

Modne su revije sada postale vrlo ekskluzivno mjesto, sa smanjenim brojem gledatelja, ali brendovi se brinu da i digitalna publika bude prisutna, nerijetko kombinirajući fotografije i videe kako bi što više obožavatelja bilo upoznato s njihovim radom.

Modele su prezentovali Dior, Kenzo, Chloé, Balmain, Yohji Yamamoto, Hermès, Chanel i Louis Vuitton.