Simeunović postala član VSTS-a za glas više od Mijović, Mektić pozdravio izbor

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvjestilo je o izboru tužiteljke Biljane Simeunović za novog člana VSTS-a sa 19 glasova, jednim više od koleginice Vedrane Mijović.

No, u sadržaju ove kratke službene informacije nema izjašnjenja o navodima iz mailova, odnosno pisama koje je tužiteljka Simeunović ranije uputila glavnoj tužiteljki Gordani Tadić.

Da se pojavila pred privremenom istražnom parlamentarnom komisijom – pitanje iz navoda o pokušajima trgovine uticajem i pritiscima bilo bi na vrhu liste.

“To je zaista skandalozno, zastrašujuće, nevjerovatno. Čovjek se pita – da li mi zaista živimo u zemlji u kojoj se to dešava, a očigledno se dešava”, rekao je Branislav Borenović, član privremene istražne komisije Predstavničkog doma PS BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Tužiocima koji su glasali za Biljanu Simeunović čestitao je SDS-ov poslanik Dragan Mektić i član privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Nazvao ih je časnim i poštenim. Podsjetimo da tužiteljka Vedrana Mijović, koju ocjenjuje kao osobu od povjerenja Gordane Tadić, zastupa optužnicu protiv Mektića.

“Osoba koja je sklona tome i koja to radi, a to će ispostaviti u narednih nekoliko predmeta, pa i u ovom mom predmetu koji vodi, je dokaz – da ni po čemu nije zaslužila poziciju u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Tamo moraju biti časni i pošteni profesionalci”, rekao je Dragan Mektić, poslanik SDS u Parlamentu BiH.

Da HDZ i SNSD, konkretnije Milorad Dodik i Dragan Čović, imaju apsolutnu kontrolu nad Tužilaštvom BiH koju ostvaruju posredstvom glavne tužiteljke Gordane Tadić i predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije – u Pressingu N1 izjavio je dugogodišnji novinar i bloger Slobodan Vasković. Smatra da promjena u bh. pravosuđu može biti inicirana samo izvana, misleći na strani faktor.

“Šta je ustvari ključni cilj – o tome mi nismo govorili, a to je da se sruši Centralna izborna komisija BiH koju je postavio Parlament BiH i zbog toga treba da se skloni Debevec da bi tu presudu ‘očekićao’ neko od onih koje će Tegeltija postaviti po nalozima odozgo. (Mislite da je pozadina svega ovoga – i anonimih krivičnih prijava protiv predsjednika Suda BiH i navoda o dvojnom državljanstvu?) Rušenje Centralne izborne komisije BiH u ovom sastavu je prioritet svih prioriteta Milorada Dodika i Dragana Čovića. (Zašto?) Zbog toga što je procjena da CIK u ovom sastavu neće dozvoliti izborne krađe koje su se dešavle u prethodnim izbornih ciklusima”, rekao je Slobodan Vasković, novinar i bloger.

Ovakve navode predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog BiH, koji se svojevremeno našao u središtu afere poznatije kao “Potkivanje”, smatra pokušajima svođenja VSTS-a na političku instituciju.

“Sa jedne strane, radi se o svođenju VSTS na insitituciju u kojoj se vodi neka zamišljena imaginarna rovovska bitka, dok se sa druge strane radi o potpunoj profesionalnoj degradaciji članova VSTS i njihovog svođenja na predstavnike određenih politika – jednih ili drugih. Članovi VSTS su ozbiljni ljudi sa profesionalnim integritetom, kojima niko ne može da kaže kako da razmišljaju ili kako da odlučuju, nego to rade na bazi vlastitih procjena”, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Tužiteljica Biljana Simenunović izabrana je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine umjesto Jadranke Lokmić-Misirača, dosadašnje predstavnice u VSTS-u.