Sjećanje/ Na današnji dan preminuo je Rudi Alvađ, velikan sarajevskog života na “daskama”

Moji roditelji su iz Donjeg Miholjca, samo dvanaest kilometara od naše kuće do mađarske granice, pa odatle moje prezime zvuči mađarski. Moje pravo ime je Rudolf, ali kako me podsjeća na Adolf skratio sam ga u Rudi, ispričao je jedne prilike za sebe Rudi Alvađ.

On je bio mnogo toga, a najviše ćemo ga pamtiti po tome što je kreira “Momu i Uzeira”, kultnu humorističku emisiju nekadašnjeg Radio Sarajeva, po kojima je narod dao imena dvojici istih nebodera na Marijin dvoru.

Rudi Alvađ rođen je 17. jula 1929. u Petrovcu na Mlavi.

Igrao je u velikom broju predstava, najprije u Narodnom pozorištu u Puli i Varaždinu, zatim u sarajevskom Malom pozorištu (današnji Kamerni teatar 55), te u konačnici u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Kultnu humorističnu seriju koju smo spomenuli ranije u tekstu kreirao je zajedno sa Rejhanom Demirdžićem i Momom Dragičevićem, te ćemo ga najviše pamtiti po tome.

Najplodniji period za mene i najvažniji je onaj u Kamernom teatru kad sam radio sa pokojnim Jurislavom Korenićem, pošto je sa mene skinuo onu glumačku provincijsku dolamu. Bio sam Jago u ‘Otelu’, Higins u ‘Pigmalionu’, Pičem u ‘Prosjačkoj operi’, Žurden u ‘Građaninu plemiću’, Bondov Lir, Jerotije u ‘Narodnom poslaniku'”, ispričao je jedne prilike Rudi o sebi.

Rudi Alvađ preminuo je na današnji dan, 21. septembra, 1988. godine u Sarajevu.

Pasionirani sam morski ribolovac, bavim se i gljivarstvom, veliki sam poznavalac i dobro ih spremam. Eto, to sam ja”, tako je o sebi u julu 1982. godine pričao Rudi, a njegov prijatelj i kolega Reihan Demirdžić o njemu je rekao: “On je divan čovjek i karakter, povremeno smotan u privatnom životu, ali mu to praštam jer je rijedak profesionalac u našoj branši. Pravi demostenski primjer – ispeci pa reci, dok sa mnom to nije slučaj. I porodičan čovjek – drugi mu je brak uspješan, jedno dijete”.