Skaka: I u vanrednim okolnostima pružiti podršku obrtima i starim zanatima

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Obrtničke komore KS Naser Idrizagić, na osnovu Sporazuma o saradnji, potpisali su danas Ugovor o finansijskoj podršci Grada u osnaživanju obrtničke djelatnosti.

“Obrt i stari zanati predstavljaju važan segment domaće privrede, zapošljavaju znatan broj ljudi i obogaćuju turističku ponudu grada”, kazao je gradonačelnik.

Pored toga, stari zanati zajedno sa Baščaršijom su veoma važan stub tradicije i kulture grada Sarajeva.

Skaka je dodao da ove privredne djelatnosti ne smiju biti zapostavljene, već se trebamo stalno boriti za njihov opstanak i sačuvati ih od zaborava.

“I u ovim vanrednim okolnostima trebamo učiniti zajedničke napore kako bi došli do prihvatljivih rješenja koja će pomoći oporavku rada i poslovanja obrtnika i zanatlija koji su se našli u izuzetno teškom položaju pojavom pandemije koronavirusa i nedolaskom turista“, naglasio je Skaka.

Grad Sarajevo i Obrtnička komora KS nastavit će i u budućnosti da sarađuju na realizaciji projekata koji će afirmirati obrt i stare zanate, posebno kod mlađe generacije, kako bi zadržali našu autentičnost.

Predsjednik Obrtničke komore KS zahvalio je Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na dosadašnjoj podršci razvoju obrta, ali i očuvanja tradicionalnih zanata koji su postali jedan od brendova Sarajeva i BiH u cilju promoviranja našeg kulturno-historijskog naslijeđa i turizma.