Skaka u posjeti Jevrejskoj opštini: Jevreji su imali značajan uticaj na život grada Sarajeva

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci sa saradnicima ugostio je danas gradonačelnika Abdulaha Skaku i dogradonačelnika Ivicu Šarića, koji su ovom prilikom čestitali Roš Hašanu, jevrejsku Novu 5781. godinu.

Sagovornici su istakli zadovoljstvo dosadašnjim kontaktima te ukazali na važnost unaprjeđenja saradnje Grada Sarajeva sa Jevrejskom opštinom i društvom La benevolencija.

Tokom razgovora posebno je istaknuta nedavna odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom su La benevolencija, Preporod, Napredak i Prosvjeta proglašeni nacionalnim kulturnim društvima od posebnog značaja za bh. prijestolnicu:

“Ova gradska odluka potvrda je da ste puno učinili i zadužili ovaj grad. Sarajevo i BiH ne bi bili to što jesu bez Jevreja koji su od svog dolaska na ove naše prostore imali značajan uticaj na život grada Sarajeva. Ovakvim susretima želimo potvrditi dobre odnose i nastaviti zajedno razvijati našu posebnost, multikulturalnost Sarajeva gdje narodi i vjernici žive jedni sa drugima”, istakao je gradonačelnik.

Finci je ovom pilikom zahvalio Gradu Sarajevu na razumijevanju i podršci aktivnostima i projektima koje realizuje Jevrejska opština i društvo La benevolencija:

“Podrškom i partnerstvom smo više nego zadovoljni, a pogotovo odlukom o proglašenju La banevolencije od posebnog značaja za Grad Sarajevo. Ona za nas predstavlja izuzetno priznanje, podstrek našem daljem radu“, naglasio je predsjednik Jevrejske zajednice BiH.