Snovi kao pokazivač zdravstvenih problema i tegoba

Znanstvenici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osjećaju bolove u prsima taj je rizik povećan čak sedam puta.

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboljeti. Isto stoljećima tvrdi i narodna tradicija. Simboli iz snova mogu biti predznaci tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu upozoriti na rizik od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, piše 24 sata.hr.

Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počevši od onih koji se iz noći u noć ponavljaju preko živopisnih snova i noćnih mora pa do bizarnih noćnih vizija, mogu upozoriti na bolesti i godinama prije nego što se pojave prvi simptomi.

“Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neugodne noćne more mogu prouzrokovati i lijekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora”, ističe profesor Jim Horne, stručnjak za snove s britanskog Sveučilišta u Loughboroughu.

Ti lijekovi šire krvne žile, ali stručnjaci vjeruju kako mogu i indirektno mijenjati ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje provedeno na više od 6000 ispitanika čiji su rezultati objavljeni u nizozemskom izdanju Journal of Medicine.

Noćne more te ružni snovi prepuni bijesa i agresije mogu biti i upozorenje da vam dolazi migrena. Sanjate li svake noći da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu biti rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Stres se također često manifestira katastrofičnim i paničnim snovima te mnogi sanjaju da dolazi golem plimni val ili da kasne na avion.