Studentski parlament uputio je zahtjev za smanjenje školarina zbog online nastave

Očekuje se da će naredne sedmice Skupština Kantona Sarajevo omogućiti plaćanje školarine u tri rate, Studentski parlament uputio je ministarstvima obrazovanja i finansija, zahtjev za smanjenje školarina, a koje bi se moglo reflektirati kroz drugu ili treću ratu školarine.

Pojavom koronavirusa u Bosni i Hercegovini, na Univerzitetu u Sarajevu su se pojavila poteškoće koje su imale veliki uticaj na studente. U prvim trenucima je nastava u potpunosti obustavljena u trajanju od dvije sedmice, nakon čega je nastavljena u online režimu, iako za ovaj režim većina organizacionih nije bila adekvatno pripremljena. Održavanje teoretske nastave je u potpunosti implementirano tek nakon nekoliko sedmica, dok je praktična nastava na većini organizacionih jedinica održana u obliku teoretske nastave.

Također, usljed obustave nastave na organizacionim jedinicama Univerziteta i prelaska na online režim nastave, komunalni troškovi, troškovi održavanja prostorija fakulteta kao i troškovi neophodni za izvođenje praktičnog dijela nastave su svedeni na minimum.

Pored navedenog, pandemija koronavirusa se odrazila i na mogućnost studenata da obezbjede novac koji je potreban za sve finansijske troškove koje izostave studiranje na Univerzitetu u Sarajevu. Usljed gubitka radnih mjesta i smanjenja dohodaka, većina roditelja više nije u prilici da obezbjedi studentima adekvatnu finansijsku pomoć.

Također, studenti koji su svojim radnim angažmanom izdržavali sebe tokom studiranja, sada to nisu u mogućnosti uraditi obzirom da studentski poslovi za vrijeme ove situacije nisu bili dostupni. Ni stipendiranje, kao jedan vid izvora finansija, nije nešto na šta se u ovoj godini moglo računati u potpunom kapacitetu obzirom da je veliki procenat sredstava preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Pored svih ovih poteškoća, studenti su imali dodatan teret obzirom da su morali izdvajati novac za kupovinu tehničke opreme koja je bila neophodan alat za praćenje nastavnog procesa i pristupanja ispitnim obavezama.
Također su, zbog neizvjesnosti situacije, mnogi studenti plaćati smještaje bez obzira što u njima nisu boravili jer su morali imati obezbjeđen smještaj za slučaj da nastava u klupama ponovo krene.

Slične probleme su imali i studenti koji su prije pandemije imali smještaj u studentskim domovima obzirom da studentski domovi nisu radili, pa su za svaki dolazak na organizacionu jedinicu studenti morali plaćati dodatna sredstva za prenoćište.

Uzimajući u obzir odluke Senata, kao i preporuke Kriznog štaba FBiH, možemo zaključiti da ni u narednoj akademskoj godini nastava u klupama neće biti realizirana u punom kapacitetu, što znači da će troškovi koji su vezani za te aktivnosti i ove godine biti smanjeni.

Shodno prethodno navedenom, smatramo da je neophodno umanjiti školarine za barem 30% ukupnog iznosa te se nadamo da ćete poduzeti sve potrebne korake kako bi do toga i došlo. Ovim problemom je zahvaćeno preko 27000 studenata te smatraju da bi ovo bio jedan od osnovnih koraka za pružanje pomoći budućim akademskim građanima obzirom da bi se spriječio prekid ili pauziranje studija zbog nemogućnosti plaćanja školarine.