Svjetski dan prve pomoći: Obilježavanje u ime mnogih spašenih života

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, svake godine druga subota u septembru, posvećena je prvoj pomoći.

Prva pomoć u školama trebala je biti tema ovogodišnjeg obilježavanja ovoga dana širom svijeta. Međutim, pojavom koronavirusa, sve aktivnosti uposlenika i volontera Crvenog križa Federacije BiH i Crvenog polumjeseca fokusirane su na pružanju pomoći i podrške građanima u ovim vanrednim okolnostima.

“Trebamo biti ponosni na sve uposlenike, a posebno na volontere ove organizacije na njihovoj velikoj ulozi, predanosti i trudu u svim aktivnostima koje su vodili od same pojave koronavirusa kod nas. Ovo je prilika da izrazimo zahvalnost i poštovanje za njihov nesebičan angažman, hrabrost, solidarnost i velikodušnu borbu da pomognu svima kojima je pomoć potrebna”, istaknula je Dragana Solaković, u ime Crvenog križa Kantona Sarajevo, kao predsjednica i u ime gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, kao pomoćnica, istakla da je Prva pomoć, kao jedna od najstarijih aktivnosti Crvenog križa, čin velike humanosti i da ovaj dan trebamo slaviti i obilježavati zbog mnogih spašenih života.

Grad Sarajevo je po uzoru na evropske centre još prošle godine postavljanjem uređaja za reanimaciju na Dobrinji, krenuo u realizaciju projekta uspostavljanja mreže javno dostupnih medicinskih uređaja za prvu pomoć. Svako ulaganje i trud koji može doprinijeti spašavanju unesrećenih je vrijedno ulaganje.

Na današnji dan se trebamo sjetiti osnivača Međunarodnog pokreta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Henry Dunanta čijom je zaslugom osnovan Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta, a čije univerzalne principe i humanitarnu misiju baštinimo i u Bosni i Hercegovini od 1912. godine, već 108 godinu.