Svjetski dan turizma: U cijelom svijetu ova grana privrede trpi velike gubitke zbog posljedica koronavirusa

Svjetski dan turizma ove se godine obilježava u neizvjesnom kontekstu obilježenom razvojem pandemije COVID-19, čiji se kraj još uvijek ne nazire.

Jubilarni 40. Svjetski dan turizma, ove godine je posvećen temi “Turizam i ruralni razvoj”.

Svjetska turistička organizacija proglasila je 2020. “Godinom turizma i ruralnog razvoja”. Tim povodom iz UNWTO navode kako je ova godina prilika za promovisanje turizma i stvaranje novih radnih mjesta i prilika.

Pojasnili su i kako može unaprijediti inkluziju i istaći jedinstvenu ulogu koju turizam može igrati u zaštiti i promociji prirodnih i kulturnih dobara.

Kao posljedica pandemije koronavirusa drastično su smanjena kretanja ljudi i do sada zabilježeni gubitci u sektoru turizma, kako međunarodnog tako i nacionalnog.

Obustava međunarodnih letova, zatvaranje zračnih luka i granica, uvođenje strogih ograničenja putovanja, uključujući i domaća, izaziva krizu bez presedana u mnogim sektorima povezanima s turističkom industrijom.

Postoji strah da će prema najcrnjim predviđanjima na kraju 2020. doći do smanjenja od oko milijardu međunarodnih turista, uz globalni ekonomski gubitak od oko 1 200 milijardi dolara. Rezultat toga bio bi veliki gubitak radnih mjesta u čitavom turističkom sektoru.

Tema koju je Svjetska turistička organizacija odabrala za ovaj dan prije izbijanja pandemije Koronavirusa ukazuje na jedan od putova prema mogućem oporavku u turističkom sektoru. Taj put započinje pozivom da se ozbiljno shvati i da se u praksi provodi održi održivi razvoj koji na polju turizma znači veće zanimanje za turističke destinacije izvan gradova, mala sela, zaseoke, ceste i malo poznata i manje posjećena mjesta: ona najskrovitija mjesta koja treba otkriti ili ponovno otkriti upravo zato što su očaravajuća i netaknuta, a nalaze se daleko od turističkih odredišta u kojima vladaju vječite gužve

Ova vrsta turizma, navodi se u poruci za Svjetski dan turizma Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, može postati pokretačkom snagom za podršku ruralnoj ekonomiji koju čine poljoprivreda i, često, manja obiteljska poduzeća, rubna područja u kojima se ne ostvaruju veliki prihodi. Turizam i ruralna poljoprivreda mogu postati dvije ključne komponente novog svijeta koji želimo graditi.

Svjetska turistička organizacija posebnu pažnju poklanja razvoju održivog sektora turizma s posebnim osvrtom na zemlje u razvoju kao što je i Bosna i Hercegovina.

Putovanje ruralnim destinacijama, dakle, može konkretno značiti pružati potporu lokalnoj proizvodnji malih poljoprivrednih poduzeća, realiziranoj na način koji je u skladu sa zakonima prirode. Putovanje, tako, može imati okus povijesti i otvoriti srce širokom horizontu bratstva i solidarnosti.

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. Septembra putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut.