Tegeltija, Novalić, Višković: Predloženo otvaranje bh. granica za sve strance uz obavezan test

Zoran Tegeltija, državni premijer održao je sastavanka s entiteskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem te su između ostalog razmatrali i mogućnost otvranja granica BiH i za one zemlje kojima to nije bilo omogućeno, kao što su Turska, SAD…

„Usaglasili smo se i preldožit ćemo da granice BiH budu otvorene za sve strane državljane pod uslovom da imaju negativan test koji nije stariji od 48 sati. Na taj način smo stvorili jednake uslove za sve izuzev zemlaja regiona koje imaju određene druge uvjete za ulkazak u BiH“, kazao je Tegeltija istakvaši da će Vijeće ministara što prije ovu odluku donijeti.

Predsjedavajući Tegeltija kazao je da se zajedno ide prema građanima BiH i da se svi zajednički broimo protiv problema. Ističe da su razgovarali kako pomoći privredu, te o “Elektroprenosu”.

“Usaglasili smo da će Vijeće ministara zajedno sa entitetskim vladama pripremiti program koji će sadržavati novi institucionalni ciklus i prijedlog za rasterećenje privrede u periodu od septembra 2020. do 2021. godine a isto ćemu učiniti i za pomoć domaćoj privredi”, kazao je Tegeltija.

“Kada su u pitanju razgovori sa međunarodnim finansijskim intitucijama zahvalili smo svima onima koji su imali razumijevanja u doba pandemije. Za sada je odluka da otvorimo pregovore sa MMF-om i očekujemo da Misija MMF-a bude u oktobru u BiH i da će nam nakon toga biti potrebna dva mjeseca da inplementiramo dogovor”, dodao je Tegeltija.

Fadil Novalić je kazao da mu je drago da su ustanovili jednu vrstu strategije, da će držati budžetsku ravnotežu, da će pokrenuti investicionu potrošnju i d aće donijeti zakone koji će poboljštai poslovno okruženje.

„Sve je sračunato da bismo ekonomiju održali ili čak povećali. Mjere su dale rezultat. Stoji činjenica da smo mi održali i nivo zaposlenosti i da smo skoro drugi u Evropi po održavanju BDP-a. Dok je Federacija bila lider u borbi protiv pandemije, danas u 2,5 mjeseca imamo drastičnu situaciju. To znači da su mjere urodile plodom. Zašto bi mi kao entiteti kandidrali neke prijekte kada imamo neke zajedničke, kao što je Koridor V5 od Mostara prema Vukosavlju. Želimo to da objedinimo kao projekat i da jedinstveno izađemo pred investitore”, kazao je Višković.