Tegeltija očekuje da se vrlo brzo postigne konsenzus o ‘mini Šengenu’

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa delegacijom Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/, koju je predvodila generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i Jugoistočnoj Evropi u svjetlu razvoja i unapređenja regionalne saradnje. Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara da, u skladu sa svojim nadležnostima, da maksimalan doprinos unapređenju regionalne saradnje, naglasivši potrebu intenziviranja odnosa sa zemljama regiona s ciljem ekonomskog napretka kroz olakšavanje provođenja četiri EU slobode, pokretanje snažnog investicionog ciklusa, ali i rješavanja svih otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, te približavanju i pristupanju Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara je pozdravio najavu planova za uključivanje Zapadnog Balkana u Zelenu agendu EU, te izrazio nadu da će uskoro biti predstavljen najavljeni Ekonomski plan za regiju zapadnog Balkana, koji bi bio od velikog značaja za pokretanje snažnog i obimnog investicionog ciklusa u kontekstu saniranja posljedica krize izazvane pandemijom i postepenog oporavka privrede. Sagovornici su razmijenili mišljenje o inicijativi ‘Mali Šengen’, koju je predsjedavajući Tegeltija podržao kao projekat od ekonomskog značaja i izrazio nadu da će u BiH vrlo brzo biti postignut konsenzus o pristupanju ovoj inicijativi. Tokom sastanka na kojem je bilo riječi i o drugim aktuelnim temama u BiH i regionu, predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost za podršku Savjeta za regionalnu saradnju u realizaciji aktivnosti od značaja za građane BiH, kao i u jačanju ekonomskih i drugih veza u regionu zapadnog Balkana.