Tenis za dvoje: Prva videoigra na svijetu

Videoigre su svoj početak počele u laboratorijama naučnika, a igra koja je dobila počasni naziv Prve videoigre na svijetu je napravljena 1958. godine.

Fizičar William Higinbotham, u oktobru 1958. godine, stvorio je Tenis za dvoje na velikom analognom računaru i povezao zaslon osciloskopa za godišnji dan posjetilaca u Nacionalnoj laboratoriji Brookhaven u Uptonu, New York.

Bila je to vrlo jednostavna teniska igra, slična klasičnoj video igri Pong iz 1970-ih, i bila je pogodak na otvorenom danu Nacionalnog laboratorija Brookhaven.

Higinbotham je mislio da bi mogao bolje privući interes posjetitelja stvaranjem interaktivne demonstracije.

Smatrao je da bi Nacionalna laboratorija mogla oživjeti kad bi ljudi mogli igrati igru koja bi prenijela poruku da su naučni napori relevantni za društvo.

Instrumentacijska grupa je imala mali analogni računar koji je na osciloskopu mogao prikazati razne krivulje, uključujući put odskočne kuglice. Higinbothamu je trebalo samo nekoliko sati da zamisli ideju o teniskoj igri i samo nekoliko dana da sastavi osnovne dijelove. Radeći na zaslonima za radarske sisteme i mnogim drugim elektroničkim uređajima, Higinbotham nije imao problema s dizajniranjem jednostavnog zaslona za igre.

Zatim je izradio nekoliko crteža i izradili su nacrte. Tehničar Robert Dvorak proveo je oko dvije sedmice gradeći uređaj. Nakon otklanjanja malih grešaka, prva video igra bila je spremna za svoj debi.

Iako je Higinbothamu bilo potrebno samo tri sedmice da konstruira prvu video igru, budućim zaposlenicima Brookhavena trebalo je malo više vremena da duplicira njegovo djelo. Da bi ponovno stvorio igru 1997. i ponovo za njenu 50. godišnjicu 2008., rekreativni tim proveo je više od tri mjeseca proizvodeći sistem replika.