U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 80 novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ukupnog broja, 49 novozaraženih je sa područja FBiH, 30 u RS, te jedan slučaj u Distriktu Brčko.

Federacija BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 684 uzoraka, od kojih je 49 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 154.362 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 17.491 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 13.523 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 165 pacijenata. Trenutno su aktivna 3.462 slučaja/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda. U protekla 24h preminule su četiri osobe, dva muškarca iz Bugojna i Travnika, kao i dvije žene iz Kaknja i Tuzle, dok su četiri prijavljena smrtna ishoda iz proteklog perioda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 506, i to 332 muškarca i 174 žene.

Naredbom Kriznog štaba/stožera FMZ koja je na snazi nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Dozvoljava se kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

U posljednja 24 sata kod 30 osoba u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a četiri osobe su preminule.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 483 laboratorijska uzorka, a novi koronavirus potvrđen je kod 30 osoba.

Radi se o 14 muških i 16 ženskih osoba, od kojih je devet mlađe, 15 srednje i šest osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 12 osoba je iz Banje Luke, po četiri iz Zvornika i Pala, po dvije iz Istočne Ilidže, Laktaša i Teslića i po jedna iz Bijeljine, Kneževa, Kozarske Dubice i Modriče.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su četiri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa. Radi se o tri muškarca i jednoj ženi srednje i starije životne dobi iz Bosanske Gradiške (dvije osobe), Foče i Doboja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 9.197 slučajeva koronavirusa, a preminule su ukupno 302 osobe kod kojih je potvrđen test.

U Republici Srpskoj, od koronavirusa, do sada se oporavilo ukupno 6.200 osoba, a testirano je ukupno 78.557 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 177, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 54, a u opštim bolnicama 123.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.692 osoba, a nadzor je završen kod 59.424 osobe.

Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ovog broja njih četiri, odnosno 50 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije. Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 170 testiranih osoba, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 25. do 27. septembra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljeno je 11 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom smanjen na 219.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 28 osoba.

Na sreću nije bilo preminulih u posljednja 24 sata, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom i dalje 81.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 4.553 zaražene osobe, od čega su 4.253 oporavljene od COVID infekcije.

U periodu od 14. do 28. septembra ove godine rješenjima inspekcije naložene su 523 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Sarajevska sehara apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno održavaju socijalnu distancu i nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje, ali i zdravlje sugrađana. Pobjeda je blizu!