U okviru Programa sufinansiranja samozapošljavanja potpisani ugovori sa 13 nezaposlenih lica sa područja općine Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo – Centar za razvoj karijere, općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je Ugovore o sufinansiranju samozapošljavanja sa 13 nezaposlenih lica koji su ispunili uslove iz Javnog poziva za učešće u ovom Programu.

Općina Novo Sarajevo će za 13 nezaposlenih osoba koje su obuhvaćene ovim programom i registrovale samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije i početnog kapitala doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM, te refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600,00 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da su pravo učešća u sufinansiranju samozapošljavanja imale nezaposlene osobe, prijavljene na evidenciji nezaposlenih Biroa Novo Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću na teritoriji Općine Novo Sarajevo i koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Općine Novo Sarajevo.

“Cilj ovog Programa je sufinansiranje zapošljavanja i kraće trajanje nezaposlenosti kroz stimulisanje samozapošljavanja, a navedene aktivnosti predstavljaju i kontinuiranu brigu za mlade sa područja općine“ naglasio je načelnik Koldžo.

Općina Novo Sarajevo je do sada realizovala 13 od 14 mjera putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći, a u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće.

Aplikanti koji su ispunili uslove ovogodišnjeg javnog poziva za Program sufinansiranja samozapošljavanja zahvalili su se i Općinskom načelniku i Općini Novo Sarajevo na finansijskoj podršci u razvijanju buduće poslovne aktivnosti.

U prethodnom periodu potpisani su i Ugovori sa 34 poslodavca s područja Općine koji su ispunili uslove iz Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“. Pravo učešća imale su sve nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen stručne spreme, prijavljene na evidenciji nezaposlenih Biroa Novo Sarajevo.

Kroz taj Program predviđeno je da se zaposli novih 38 nezaposlenih osoba sa područja Općine Novo Sarajevo i to na način da će Općina poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, mjesečno 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 700 KM, po novouposlenoj osobi, za cijelu ili dio isplate bruto plaće, doprinosa i naknada.