U posljednja 24 sata u našoj domovini zabilježeno 248 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 248 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.415 uzoraka, od kojih je 173 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 151.939 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 17.206 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 13.197 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 282 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.518 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljena su četiri nova smrtna ishoda. Preminule su dvije osobe, muškarac iz Kaknja i žena iz Travnika, dok su dva smrtna ishoda iz proteklog perioda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 491, i to 323 muškarca i 168 žena.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 510 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 72 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 47 muških i 25 ženskih osoba, od kojih je 19 mlađe, 46 srednje i sedam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 29 osoba je iz Banje Luke, pet iz Bijeljine, po četiri iz Gradiške i Doboja, po tri osobe su iz Srpca i Čelinca, po dvije iz Višegrada, Gacka, Zvornika, Kneževa, Prnjavora, Stanara, Teslića i Foče i po jedna osoba je iz Bileće, Dervente, Istočne Ilidže, Kozarske Dubice, Laktaša, Lopara, Prijedora i Čajniča.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcima srednje i starije životne dobi iz Teslića i Gradiške.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 9.048 slučaja koronavirusa, a preminule su ukupno 296 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U manjem bh. entitetu, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 6.030 osoba, a testirano je ukupno 77.205 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 171, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 58, a u opštim bolnicama 113.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.659 osoba, a nadzor je završen kod 59.053 osobe.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je u Srpskoj i dalje nepovoljna epidemiološka situacija izazvana pojavom virusa korona, odnosno da je primijetna određena stabilizacija ali da se tim ne može biti zadovoljno.

Zeljković je ukazao da i dalje najveći problem kada je riječ o širenju virusa predstavljaju privatne zabave, ali i kafići i vjerski događaji.

Kanton Sarajevo 

Nakon analize 327 uzoraka, prikupljenih u periodu 19. do 24. septembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno osam novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih četvero, odnosno 50 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 22 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 229.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 29 osoba.

Dva pacijenta su tokom protekla 24 sata otpuštena iz Izolatorija sa hospitalizacije.

Od posljednjeg izvještavanja, na sreću, nije bilo smrtnih ishoda, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom ostao 81.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.518 zaraženih osoba, od kojih je 4.208 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 11. do 25. septembra ove godine, naloženo je 585 samoizolacija.

Podsjećamo, i jučer je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo bilo potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je ovo drugi dan da broj zaraženih opada ili je na istom nivou.

Sarajevska sehara napominje svoje čitaoce da se pridržavaju mjera i preporuka koje donose nadležne institucije, te da se slijede isključivo savjete stručnih osoba.