Ulazak stranaca i dodatno otvaranje škola rizik za širenje koronavirusa

Od danas su otvorene granice BiH za ulazak svih stranih državljana, a osim za one kojima nije potreban negativan PCR test (državljani BiH i državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore kao i posebne kategorije) za ulazak u BiH, svim ostalim strancima potreban je negativan test ne stariji od 48 sati do ulaska u BiH.

Otvaranje granica svakako će povući i određeni rizik kada je riječ o koronavirusu. Stoga je Federalni krizni štab ponovio preporuke za sve one koji ulaze u BiH u razdoblju od 14 dana.

Osim obaveze nošenja zaštitne maske posebno treba obratiti pažnju na održavanje higijene, držanje distance i izbjegavanja okupljanja.

“Ne koristiti javni prijevoz i izbjegavati okupljanja. Održavati fizički razmak od 2 metra. Ukoliko imate poslovne sastanke ograničiti broj učesnika i osigurati fizičku distancu“, navodi se u preporukama.

Posebno treba voditi računa o simptomima kao što je povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, groznica, grlobolja, bol u mišićima.

U slučaju pojave simptoma strani državljani trebaju obavijestiti osoblje hotela ili organizatora sastanka.

Iz Kriznog štaba napominju da ukoliko se u periodu od 14 dana ne pojave simptomi da se osoba više ne smatra pod rizikom od pojave Covid 19.

Također, od naredne sedmice u KS planiran je povratak većeg broja učenika u školske klupe (osnovne škole od 5. do 9. razreda i 1. i 4. razredi srednje škole) što sa sobom također nosi određeni rizik širenja koronavirusa. Iako će još u praksi biti kombinovani model (sedmica škole – sedmica online nastave) ipak će doći do veće fluktuacije učenika u školama, javnom prijevozu.

Iz Ministarstva obrazovanja izradili su Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području KS u školskoj 2020/2021. godini, te Smjernice za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u KS izdate od Zavoda za javno zdravstvo KS.