Uredba o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branitelja i članova njihovih porodica prezentirana predstavnicima općina i boračkih udruženja

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, sa saradnicima, prezentirao je u petak Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i općinama Kantona Sarajevo predstavnicima općina, kao i boračkim udruženjima u KS.

Prezentaciji su prisustvovali pomoćnici svih općinskih načelnika za boračko – invalidsku zaštitu, te predstavnici Koordinacije boračkih organizacija u KS, kao i kantonalnih i općinskih boračkih udruženja. Podsjećamo, korisnici prava iz ove Uredbe, nakon provedene kompletne konkursne procedure za zapošljavanje u navedenim institucijama, na ukupan broj ostvarenih bodova ostvaruju dodatni broj bodova na osnovu svog statusa, saopćila je Vlada KS.

Riječ je o djeci šehida, poginulog, umrlog, nestalog branitelja bez oba roditelja, osobama u statusu člana porodice šehida/poginulih, umrlih i nestalih branitelja, pri čemu djeca imaju prednost, osobama u statusu ratnog vojnog invalida, osobama u statusu demobiliziranog branitelja, djeci ratnih vojnih invalida i demobiliziranih branitelja. Ministar Grabovica naveo je da najveći postotak bodova, prema ovoj uredbi, ostvaruju dijete šehida, poginulog, umrlog i nestalog branitelja bez oba roditelja, i to 50 posto. Također je naglasio da su Uredbom propisane i kaznene odredbe za odgovorna lica i pravne subjekte u slučaju nepoštivanja ovog prava.

Predstavnici Ministarstva su ovom prilikom prezentrirali i Instrukciju koja pobliže utvrđuje način provođenja člana 6. ove uredbe koji se odnosi na bodovanje korisnika ovog prava, te su najavili i aplikaciju za jednostvniju kalkulaciju procenta uvećanja bodova ostvarenih u konkursnoj proceduri zapošljavanja.