Video/ CIK razmatra kontroverzni spot “Ujedinjene Srpske”: Poziva na nasilje i širenje mržnje

Govor koji potiče na pogrešne stvari, najčešće nasilje i mržnju, zabranjen je kandidatima i pristalicama političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Jedan zaista kontroverzan i upitan predizborni spot je onaj krajnje desne političke partije “Ujedinjena Srpska”, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) razmatrat će da li ima elemenata kršenja Izbornog zakona.

Nešto manje od dva mjeseca prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra “Ujedinjena srpska” je objavila kontroverzni spot koji traje nešto manje od jedne minute.

O čemu se zapravo radi?

Spot prikazuje tri mlađa muškarca, Albanca, Hrvata i Bošnjaka koji uz piće u kafani pričaju kako su koji u svojim krajevima otjerali Srbe, nakon toga dolazi i akter iz “Ujedinje Srpske” koji uz udaranje šakom o sto rastjera mladiće.

Međutim, nije poražavajuća činjenica da je spot zaista neukusan i to što ga mnogi zdrave pameti smatraju kontroverznim, već je bolna i loša gluma, jeftina produkcija i nesinhronizovan zvuk.

Vjerovatno se štedilo na glumcima, kao i na montaži. Pretpostavljamo da je zvuk sniman i audio snimačem, što je jako česta praksa jer zvuk bude mnogo bolji ali je naknadno potrebno taj zvuk sinhronizovati s izvornim s kamere. Vjerovatno u manjem bh. entitetu ne znaju za tu opciju.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar potvrdio je Al Jazeeri da će CIK razmatrati zakonitost spornog video spota, nakon što je na društvenim mrežama izazvao oštre reakcije javnosti, uključujući one da spot širi međuvjersku i međunacionalnu netrpeljivost među građanima Bosne i Hercegovine.