Vlada Kantona Sarajevo nastavit će podržavati jačanje zdravstvenog sistema

Prije dva mjeseca je u Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ uveden novi način rada, odnosno Urgentni centar, koji je otvoren kako bi se pružile sve zdravstvene usluge 24 sata u sedmici građanima koji to zatraže i tokom pandemije.

Ovim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj se prisutnima obratio vršilac dužnosti direktora ove ustanove Ismet Gavrankapetanović, te premijer KS Mario Nenadić i vršilac dužnosti ministra zdravstva Draško Jeličić.

Direktor Gavrankapetanović je rekao da je u periodu od 17. jula do danas blizu 51.000 građana dobila oko 200.000 zdravstvenih usluga, od čega je bilo oko 6.000 prijema na urgentnom odjeljenju.

“Samo u mjesecu augustu smo pružili 99.482 usluge, a kroz urgentni prijem je prošlo skoro 6.000 osoba. Tu je bilo i operativnih zahvata, kao i mnogobrojnih drugih medicinskih usluga, što je najbolji pokazatelj da smo dobro uradili otvaranjem bolnice na ovaj način. U Općoj bolnici trenutno je uposleno 739 osoba od čega je njih 577 zdravstvenih radnika, dok 162 obavlja druge poslove. Također imamo 138 specijalizanata i 45 kolega na obuci”, naveo je direktor Gavrankapetanović.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Po njegovim riječima, u posljednjih mjesec dana situacija je značajno bolja kada je riječ o obavljanju trijaže nego što je to bilo ranije. Osvrnuo se i na finansijska sredstva te kazao da je upravni odbor bolnice prihvatio ponuđeni aneks ugovora, kako bi se osigurala dodatna sredstva, jer je ovaj način rada i pružanja usluga znatno skuplji. Premijer Nenadić je istakao da je riječ o impozantnom kolektivu i rezultatima koji su ostvareni u Općoj bolnici, te je naglasio da će Vlada KS nastaviti podršku jačanja zdravstvenog sistema.

“Podaci koje nam je iznio direktor Gavrankapetanović su vrlo ohrabrujući. Vlada KS će pomoći ovom kolektivu da ojačaju ovu ustanovu. Bolnica je veoma otvorena za sve i Vlada KS planira i dalje podržavati jačanje zdravstvenog sistema generalno kroz sve javno zdravstvene ustanove za koje je nadležna, uz jednak odnos prema domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, Kliničkom centru“, poručio je ovom prilikom premijer Nenadić.

Podsjetio je kako je prije pet mjeseci potpisan sporazum između zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja da se nakon dva mjeseca od njegove primjene uradi analiza svega postignutog.

“Odobrili smo oko 50 novih radnika za Opću bolnicu i trenutno smo u fazi osposobljavanja jednog izolatorija u krugu ove bolnice s ciljem jačanja infektivnog odjeljenja u situaciji kada nam treba podrška i razdvajanje liječenja oboljelih od korone od ostalih. Radimo na njegovom osposobljavanju u saradnji s UNDP-om s kapacitetom od oko 50 mjesta na jednom spratu, a zavisno od potreba proširit ćemo se i na drugi sprat. Nadamo se da će biti gotov za nekoliko mjeseci”, istakao je premijer Nenadić, te se zahvalio i Vladi Federacije BiH koja je dala na korištenje svoj objekt za budući izolatorij.

V.d. kantonalnog ministra zdravstva Jeličić istakao je da je Služba za zapošljavanje odobrila uposlenje 108 novih zdravstvenih radnika među kojima su i ljekari i tehničko osoblje.

Svjesni smo da zdravstvene ustanove moraju imati rezervne kapacitete, a posebno želim istaći da do sada još, za svoje 64 godine, nisam nikad bio u situaciji, a da mi nije pružena zdravstvena usluga. Dakle, bitno je da budete odgovorni građani i svjesni kako se mora proći sistem trijaže“, zaključio je ministar Jeličić.