Zanimljiva anegdota: Kako je zapravo nastala himna “Jedna si jedina”

Jedna si jedina je bila himna Republike Bosne i Hercegovine, korištena tokom rata u BiH, da bi službeno usvojena bila 24.11.1995.godine i bila aktuelna sve do 1998.godine, kada je zamjenjena sadašnjom himnom Bosne i Hercegovine, poznatom kao Intermezzo.

Tekst je napisao Dino Merlin, na instrumentalu sevdalinke “S one strane Plive”, a kao himna je bila usvojena 24. novembra 1995. godine i bila je aktuelna sve do 1998. godine kada je zamjenjena današnjom himnom Bosne i Hercegovine, Intermezzo.

Autor himne Dino Merlin,  jednom prilikom je za medije ispričao kako je zapravo nastala himna:

”Sjedili smo u podrumu hotela Holiday Inn, napravili jedan prvi koncert ta umjetnička četa. Sjećam se poslije tog koncerta bili su: Stjepan Kljuić, Mirza Delibašić i još par osoba. Jednog trenutka mi je Stjepan Kljuić rekao: Šta je Merlin? Šta čekaš? Piši himnu. Za mene je to u tom trenutku bilo isto kao da je rekao: idi po pet ćevapa. To je bila fantastična ideja i ne znam kako, ali sam došao na tu ideju da bi popularna sevdalinka ” S one strane Plive”, mogla biti melodija za himnu i onda sam text napisao za jedan dan”, prisjetio se Dino Merlin.