Zanimljive činjenice koje niste znali o svemiru

Svemir tj. univerzum čovječanstvu je i dalje nepoznat. U nastavku teksta donosimo vam 11 činjenica o univerzumu koje vjerovatno niste znali.

1. Čak 99% materije je prazan prostor. Kada bismo mogli da uklonimo cjelokupan prazan prostor u našim atomima, cijelo čovječanstvo (7 milijardi ljudi) bi stalo u jednu kocku šećera.

2. U svakom od nas postoje atomi koji su nekada bili dio zvijezda koje su eksplodirale prije nekoliko milijardi godina.

3. Mali dio statičkog elektriciteta koje prikazuje naš televizor je odbljesak Velikog praska.

4. Da ste vanzemaljac koji živi 65 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, i da gledate našu planetu kroz neki super teleskop, vidjeli biste dinosauruse.

5. Godina na Veneri traje koliko i 224 dana na Zemlji. Međutim, dan na toj planeti traje 243 zemaljska dana, tako da dan na Veneri traje duže od godine.

6. Gotovo svi atomi vodonika u našim tijelima nastali su kao rezultat Velikog praska koji se desio prije oko 13.7 milijardi godina.

7. Sunce predstavlja 99.8 odsto mase Sunčevog sistema. Čak 1.3 miliona planeta Zemljine veličine bi moglo da stane u njega.

8. U svemiru postoji više zvijezda nego zrna pjeska na Zemlji.

9. Univerzum miriše na maline, rum, slaninu, pečeni badem i barut.

10. Neutronske zvijezde su toliko guste da je jedna čajna kašičica njihovog sadržaja teža od Mont Everesta.

11. Obična materija koju možemo da vidimo čini samo 5 odsto univerzuma. Ostalih 95 odsto čine mračna energija i mračna materija o kojima, trenutno, naučnici veoma malo znaju