Zašto ljudi mjesečare?

Ako ste se ikada zatekli u nekoj neobičnoj situaciji u kojoj vas bude prijatelji ili roditelji, a vi stojite u hodniku ili su vam stvari po sobi razbacane ujutro, a bile su pospremljene prethodno veče, velike su šanse da hodate u snu, tj. mjesečarite.

Medicinski termin za mjesečarenje je “somnabulizam”, a pojava se definiše kao hodanje uokolo dok spavate. Najčešće se događa između četvrte i osme godine, ali može se dogoditi u bilo kojoj dobi i razdoblju života. Najčešće se radi o nasljednom stanju, tako da ako su vam roditelji mjesečarili, šanse da ćete i vi imati sklonosti prema tome visoke su i iznose 80-90 posto.

Javlja se u roku od 1 do 2 sata nakon što zaspimo. Tokom noći mjesečarenja, možete sjesti, hodati okolo, čak i obavljati redovne aktivnosti, sve dok spavate. Oči su otvorene, ali smo još uvijek u dubokom snu.

Profesor iz Londonskog centra za spavanje i san (London Sleep Center), Adrian Williams, ovako objašnjava mjesečarenje: “Postoji neki stimulans koji podstakne mozak – jedan dio mozga ostane uspavan, a drugi je budan. Pacijent može iznenadno da sjedne u krevetu. Možda ga muči neka halucinacija, pokušaće nešto da pronađe ili da riješi neki problem koji ga brine.”

Stres i anksioznost znaju utjecati na san. Ako želite smanjiti svoj dnevni stres tako da možete odmoriti noću, možda želite isprobati tehnike smanjenja stresa poput redovnog vježbanja, vježbe razmišljanja, ograničiti kofein, vježbe disanja i jogu.

Ako imate hroničnu migrenu, možete biti osjetljiviji na mjesečarenje. U 2015.godini, jedna grupa istraživača je imala studiju sa 100 pacijenata koji su redovno mjesečarili i pronašli jaku vezu između mjesečarenja i glavobolje, posebno migrene.

Mjesečarenje je povezano sa bolestima koje uzrokuju groznicu, posebno kod djece. Groznice mogu uzrokovati i noćne more, koje su poremećaji spavanja tokom kojih biste mogli vrištati ili pokušati pobjeći od strašnih stvari koje vidite u snu.

Opstruktivna apneja u snu je poremećaj disanja koji uzrokuje da prestanemo disati kratko vrijeme dok spavamo. Između ostalog, teška apneja u snu može dovesti do dana slabosti, visokog krvnog pritiska, moždanog udara i srčanih bolesti.