Zbog pandemije koronavirusa, Disney otpušta 28.000 radnika u američkim tematskim parkovima

Disney je kao razlog otpuštanja naveo ograničeni kapacitet posjetilaca i neizvjesnost oko toga koliko će trajati pandemija koronavirusa.

Tematski parkovi kompanije pretrpjeli su veliki pogodak od pandemije, piše BBC.

“Donijeli smo vrlo tešku odluku da započnemo proces smanjenja radne snage u našim segmentima parkova, iskustava i proizvoda na svim nivoima”, rekao je Josh D’Amaro, predsjednik jedinice za parkove, u izjavi.

Otpuštanja se odnose na “domaće zaposlenike”, od kojih je oko 67% na određeno vrijeme.

Disney također ima parkove u Šangaju, Hong Kongu, Tokiju i Parizu, na koje najava ne utječe. Hong Kong Disney ponovo je otvoren prošle sedmice nakon što je drugi put ugašen u julu zbog skoka u slučajevima Covid-19.

Osim Disneylanda u Kaliforniji, svi parkovi kompanije sada su ponovo otvoreni, iako je broj posjetitelja ograničen kako bi se omogućilo socijalno distanciranje.

Disney je u tri mjeseca do 27. juna izgubio 4,7 milijardi dolara (3,6 milijardi funti), a prihodi njegove divizije Parkovi, iskustva i proizvodi naglo su opali za 85% u odnosu na isti kvartal 2019.

Gospodin D’Amaro rekao je da su problemi kompanije “pogoršani u Kaliforniji nespremnošću države da ukine ograničenja koja bi omogućila da se Disneyland ponovo otvori”.

Disney radi na nagovaranju Kalifornije da dozvoli kompaniji da ponovo otvori Disneyland.