U Amsterdamu cvijećem onemogućavaju parkiranje bicikala na mostovima

Amsterdam se ponosi što je jedan od svjetskih biciklističkih gradova, međutim čak glavni grad nizozemske ima svoja ograničenja.

Općina se žalila da su pogledi na neke od najljepših kanala oslabljeni zbog pješaka koji vezuju bicikala za ograde mostova.

Kao rezultat toga, vijeće je odlučilo da se drvene biljne i cvjetne košare postave na najprometnije kanalske mostove, pokušavajući nagovoriti bicikliste da pronađu druga parkirna mjesta.

Airbnb pravi “power play” na visokom holandskom sudu kako bi zadržao pravo na “dvostruke naknade”

“Zbog velikog broja bicikala parkiranih na ogradama mosta, pješaci više ne stoje na uskim pločnicima i hodaju kolnikom”, rekao je glasnogovornik. “Ovo stvara nesigurne situacije.”

Košare će održavati posjetitelji navraćajućih centara u koje dolazi gradska zajednica beskućnika.

Da bi stvorili dodatni prostor za bicikliste dalje od mostova, mjesta za parkiranje automobila također će napraviti mjesta za više postolja za bicikle pored kanala.

Amsterdam ima više bicikala nego ljudi sa 767 km (478 milja) biciklističkih staza. Pandemija koronavirusa dodatno je promovirala trend udaljavanja od automobila i javnog prijevoza.

Izvještaj holandskog Instituta znanja za politiku mobilnosti ovog mjeseca pokazao je da se prosječna udaljenost koju prelaze bicikli povećala sa 3,4 km u septembru 2019. na 4,1 km u julu ove godine.

Više od trećine (37%) onih koji izbjegavaju javni prijevoz zbog Covid-19 skakali su na biciklu. Otprilike polovina onih rekla je da će nastaviti koristiti bicikl više kada konačno budu ukinuta ograničenja za koronavirus.

Skupljanje  bicikala na gradskim mostovima nije jedina nenamjerna posljedica. Udruženje putnika, Algemene Nederlandse Wielrijders-Bond (ANWB), pozvalo je na poboljšanje sigurnosnih standarda oko prepunih holandskih biciklističkih staza, piše The Guardian.

Frits van Bruggen, direktor ANWB-a, rekao je za NL Times: „Prije krize s koronavirusom već smo imali pune biciklističke staze i sve više dvotočkaša različitim brzinama. E-bicikli, e-skuteri, bicikli, teretni bicikli, takođe u električnom pogonu, trkaći bicikli i e-skuteri. Ne mogu svi jahati rame uz rame. Siguran sam 100% da ćemo imati još više žrtava jer više vozimo bicikl i vozimo se automobilom jer se više ne usuđujemo koristiti javni prijevoz. ”