Bogat program obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH obilježava se već četvrtu godinu zaredom i bilježi značajan porast interesiranja javnosti.

Cilj Nacionalnog dana jeste podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja. Naši partneri u projektu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću, također će doprinijeti ovom događaju sa svojim bibliotekama-partnerima.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH rezultat je trogodišnjeg Erasmus + Capacity Building projekta Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga. Glavni koordinator projekta je bio Institut za tehnologiju iz Irske.

30. oktobra 2020. biblioteke – partneri (nacionalna, školske, javne, visokoškolske, specijalne biblioteke) će obilježiti Nacionalni dan kroz organizaciju različitih aktivnosti (predavanja, seminara, izložbi i sl.). Univerzitet u Sarajevu je u ovaj događaj involvirao više od 40 biblioteka partnera iz BiH koje će 30. oktobra ponuditi različite sadržaje svojim korisničkim zajednicama. Prijavljeno je više od 50 programa koji će se održati na različitim lokacijama, kako online tako i u fizičkom prostoru, prateći upute kriznih štabova nadležnih za epidemiološku situaciju.

Ovogodišnji moto glasi Biblioteka bez zidova, a u fokusu su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, najmlađi korisnici biblioteka. Zašto Biblioteka bez zidova? U savremenom bibliotekarstvu termin biblioteka bez zidova je uobičajen jer podrazumijeva da biblioteku ne čini zgrada i knjige već bibliotekar. Bibliotekar je osoba koja pronalazi informaciju za korisnika i daje mu je na korištenje neovisno o prostoru i imovini. Ovakvo poimanje bibliotekara se uklapa i u trenutnu društvenu situaciju izazvanu pandemijom COVID-19.

Bibliotekar je jednako prisutan i u fizičkom i u virtuelnom prostoru. Bibliotekar je tamo gdje je njegov korisnik, na online nastavi, na društvenim mrežama itd. Nacionalni dan je odlična prilika da bibliotekari pokažu kako su i na koji način prilagodili svoje bibliotečko-informacijske usluge u vrijeme trajanja pandemije.

Centralna aktivnost Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama Univerziteta u Sarajevu realizirat će se kroz više aktivnosti. Prva aktivnost je dodjela nagrada učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola kao rezultat likovnog natječaja „Moj(a) bibliotekar(ka)“ i održat će se 30. oktobra 2020. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj događaj će poslati poruku javnosti iskazanu riječima jednog od pobjednika ovog likovnog natječaja: „Biblioteka je moj šareni svijet“. Druga aktivnost je organizacija webinara o korištenju EBSCO baza podataka na koje Univerzitet ima pristup. Ne zaboravimo i online čitanja za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji imaju za cilj promociju čitanja od najranije dobi i podsjećaju na važnost učešća bibliotekara u osnovnom obrazovanju.

Od programskih aktivnosti naših biblioteka-partnera izdvajamo: tradicionalnu izložbu Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, radionicu „Ruka kao centralni leksem čovjekovog života“ Biblioteke Četvrte gimnazije Ilidža, program Biblioteke Sarajeva Škrinjica mašte – videopriča za djecu, program predstavljanja digitalnih zbirki Gazi Husrev-begove biblioteke.