Čak 22 posto muškaraca ne mijenja svaki dan donji veš, stručnjaci upozoravaju na tu opasnu naviku

Ogromnih 22 posto muškaraca priznaje da ne mijenja svoje rublje svaki dan.

Također, drage dame prije nego što se počnete osjećati previše samozadovoljno, žene nisu prošle puno bolje, jer je čak njih 18 posto priznalo da su ponovo obukli već nošeno rublje.

Studija, koju je proveo OnBuy, anketirala je 2.790 muškaraca i žena kako bi saznali kakve su njihove higijenske navike.

Od onih koji su priznali da nisu mijenjali donje rublje svaki dan, 76 posto muškaraca i 69 posto žena reklo je da ih okreću naopako kako bi im bilo “čišće”.

Istraživanje je također pokazalo da 13 posto muškaraca i četiri posto žena zadrži donji veš više od tri godine kako bi pokušali uštediti novac, dok ih godišnje zamijeni 40 posto muškaraca i 55 posto žena.

Kada je riječ o ostaloj odjeći, redovno morate prati hlače, a Ivan Ivanov iz EOT Cleaning-a preporučuje: “Da biste održavali ličnu higijenu, većinu predmeta u svom ormaru treba prati nakon svakog nošenja, posebno ako vježbate”.

Ivan također preporučuje upotrebu antibakterijskog sredstva za dezinfekciju rublja za ubijanje bilo kakvih bakterija i pranje odjeće na odgovarajućoj temperaturi -najbolje je između 40 i 60 stepeni Celzijusa, ali neki antibakterijski dezinfekcijski uređaji za pranje rublja mogu raditi i na nižim temperaturama.

Govoreći za Metro o potencijalnim opasnostima ako svakodnevno ne mijenjate hlače, i perete ih između nošenja, dr. Nichola Cosgrove, stručnjak za njegu kože u Natura Emporium objasnio je kako donje rublje na neki način djeluje kao prepreka za zaštitu naše odjeće, jer je lakše da redovno peremo donje rublje, a zatim odjeću.

Ne mijenjajući donje rublje svaki dan, početi ćete nakupljati bakterije poput Escherichia coli, stafilokoka, streptokoka i mnogih drugih koje su sasvim normalne i korisne kada ostanu na potrebnom nivou. Međutim, budući da uspijevaju u toplom i vlažnom okruženju, počet će se množiti izvan kontrole. Njihovi učinci mogu biti jednostavni poput neugodnog mirisa, osipa, prekomjernog svrbeža, a mogu uzrokovati I ozbiljne infekcije”, dodao je Cosgrove.