CIK BiH: Za Lokalne izbore 2020 registrovano 3.283.194 glasača

Centralna izborna komisija BiH večeras je donijela Odluku o zaključenju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2020. godine.

Vanja Prutina Bjelica kazala je da je evidentno veliki broj različitih informacija o podacima vezanim za birače koji su registrovani izvan BiH.

“Ono što ohrabruje jeste da je u skladu s našim uputama dospio veliki broj ovjerenih naših građana u kojima izjavljuju da su bez svog znanja prijavljeni za glasanje vani. Radimo na vraćanju tih građana na redovni birački spisak. Rekla bih da je otvorena jedna pandorina kutija. Ispostavljeni su zahtjevi da rok od 48 sati bude produžen i mi to ne možemo promijeniti. Ono što možemo i uradit ćemo, a to je da utvrdimo stanje na biračkim spiskovima”, dodala je Prutina – Bjelica.

Suad Arnautović upitao se šta rade tužilaštva RS i FBiH.

“Ako i njima treba prosljeđivati prijave kao Tužilaštvu BiH, dajte da napravimo formu i da im prijavljujemo nepravilnosti”, poručio je Arnaut.

Kazao je i da CIK BiH ne ide od kuće do kuće da bi napravila Centralni birački spisak.

“To su podaci policije i drugih državnih službenih evidencija i podataka. Poznato mi je da je IDDEEA predložila izmjene pravilnika o vođenju evidencija Vijeću ministara i da je u Vijeću ministara bila neprihvatljiva diskusija, te je prijedlog odbijen. Agencija IDDEEA je trebala biti ovlaštena da CIK-u dostavlja podatke, što to danas ne radi zbog pravilnika. Mi nemamo službene podatek o državljanima BiH koji u inostranstvu izvade bh. pasoš a nemaju CIPS ličnu kartu. Nemamo evidenciju tih ljudi”, poručio je Arnautović.

CIK je Centralni birački spisak zaključio sa ukupnim brojem od 3.283.194 birača.