Čišćenje organizma od šećera: Što se dogodi vašem organizmu kad prestanete jesti slatko?

Kada pojedete nešto slatko ono što se događa organizmu je snažan dotok energije, pa potom vrlo brzi i snažni pad, a odvikavanje od njega uključuje depresiju, razdražljivost, glavobolju, nemir i nervozu. 

Naše tijelo pretvara šećer u energiju, a ne iskorištene dijelove pretvara u masnoću, što uzrokuje debljanje. Iako je gotovo nemoguće u potpunosti zaobići šećer u dnevnoj prehrani, pokušajte izdržati trodnevnu detoksikaciju kojom ćete izbaciti višak šećera iz organizma.

Ako inače stavljate dvije kašikice šećera u kafu, odmah danas stavite samo jednu. Nakon nekoliko dana ćete se priviknuti i, ako ste dovoljno hrabri, kroz nekoliko dana piti ćete gorku kafu. Također zamijenite gazirana pića sa svježe cijeđenim sokom. Ako ste fan gaziranih slatkih pića, umjesto limenke omiljenog napitka pomiješajte sok svježe cijeđene narandže i mineralne vode. Ukoliko vam se ne da cijediti voće, kupite voćni sok u trgovini, ali pazite da na njemu piše sto posto prirodni sok.

Gotovo 25 posto ukupnog unosa kalorija unosimo putem zaslađenih sokova. Mjerite porcije. Ako volite poslastice poput sladoleda, bombona ili gumenih bombona, uvijek pokraj sebe imajte posudicu koja će vam biti mjera za količinu, koju ste prethodno odredili kao dovoljnu. Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz prehrane doživjet ćete velike promjene. Postat ćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promjena raspoloženja i s viškom energije.

 

Šećer je uzročnik pretilosti, dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti. Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje.

Šećera ima u čokoladi, keksima i slatkišima, no sadrže ga i brojni drugi gotovi proizvodi, čak i oni koji se reklamiraju kao “zdravi”. Jeste li se ikad pitali zašto vam je tako teško odreći se šećera?

Odgovor se krije u tome što on zapravo u vašem organizmu izaziva ovisnost, baš poput kokaina. Istraživanja su pokazala da mozak reaguje na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode, kako bi vas naveli da ih ponovno kupite.

Kako biste se riješili ovisnosti, promijenite navike i očistite se od šećera. Nakon što počnete konzumirati obroke i zalogaje bez šećera, možda ćete u početku biti malo potišteni.

Vrlo brzo ćete primijetiti da imate sve više energije i da ste sve bolje raspoloženi, to će vam biti dovoljan poticaj da život bez šećera postane vaša “slatka” svakodnevica.

Tijekom ovog 10-dnevnog detoksa izbjegavajte svu hranu koja dolazi u kutijama, pakiranjima, limenkama i konzervama.

Jedite samo svježe, organske i sirove namirnice.