Civilna zaštita Općine Stari Grad u obilasku rječnih tokova: Stanje zadovoljavajuće

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad je, nakon jučerašnjih obilnih padavina i na osnovu izdatog „narandžastog upozorenja od kiša“ od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izvršila obilazak svih rječnih tokova na području ove općine.

Uposlenici ove službe obišli su korito rijeke Miljacke, korito Mošćanice, korito i ulivnu rešetku Bistričkog potoka, korito i ulivnu rešetku Čolinog potoka i ulivnu rešetku vodoslivnice na Komatinu. Obilaskom je konstatovano zadovoljavajuće stanje, sva riječna korita su vodoprohodna i nema opasnosti od njihovog izljevanja. Također, stanje čistoće rešetki uliva je zadovoljavajuće i nema opasnosti od poplava, odnosno začepljenja.

Pored navedenog, uposlenici Službe civilne zaštite obišli su i većinu putnih komunikacija na području općine Stari Grad i konstatovali da je stanje slivnika i odvoda zadovoljavajuće, odnosno da su isti očišćeni od nanosa i u stanju su primiti svu kišnicu sa putnih komunikacija, kako ne bi došlo do plavljenja ulica, naročito u užem jezgru općine.

Ističemo da je Služba civilne zaštite u sklopu svojih redovnih aktivnosti poduzimala preveventivne mjere za zaštitu od bujičnih voda i mogućnosti poplava. Tako je u septembru ove godine izvršeno redovno čišćenje ulivnih rešetki u predjelu korita rijeka i potoka i to: rijeke Mošćanice, Čolinog potoka, Bistričkog potoka i ulivne rešetke na Komatinu.