Da li znate koji su uzroci blijede kože?

Zdrav ton kože je obično ružičast, i taj ten pokazuje da se mikrocirkulacija krvi u koži provodi normalno, bez ikakvih povreda.

Blijedi ten ili blijedilo može biti uzrokovano smanjenom cirkulacijom krvi ili smanjenjem broja crvenih krvnih ćelija. Može se pojaviti na koži ili biti lokalizovana. Lokalizovana obično uključuje jedan ekstremitet.

Blijeda koža također je simptom bolesti osobe. Najčešće, blijedilo kože uzrokovano je prisutnošću anemije u tijelu zbog nedostatka željeza, što je praćeno pojavom stalne slabosti, umora i osjećaja nedostatka zraka.

Anemija je stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih ćelija. Može biti akutna sa iznenadnom pojavom ili hronična, koja se polako razvija. Akutna anemija obično je posljedica brzog gubitka krvi zbog traume, operacije ili unutrašnjeg krvarenja, često iz želuca ili crijeva. Hronična anemija je uobičajena. Može je uzrokovati nedostatak željeza, vitamina B12 ili folne kiseline

Drugi uzroci blijedila uključuju nedostatak izlaganja suncu, koža koja je prirodno blijeda, izlaganje hladnoći i ozebline te blokade u arterijama ekstremiteta.

Boja kože određuje se s nekoliko faktora koji uključuju:

– Količinu krvi koja cirkuliše kroz kožu
– Debljinu kože
– Količinu melanina u koži.

Blijedilo se može pojaviti i u unutrašnjim membranama oka, dlanovima, noktima, jeziku i sluznicama u ustima. Može biti i manifestacija emocija poput straha ili biti znak ozbiljnih medicinskih problema kao što su već pomenuta anemija, ali i infekcija krvotoka ili ozebline.