Da li znate zbog čega se nekih snova sjećamo, a nekih ne?

Mnogi od nas imaju problema da se prisjete svojih snova, a razlog za ovo leži u komplikovanim ciklusima spavanja.

Postoji dosta razloga zašto se to događa. Zbog čega imamo snove i možemo li ih se sjetiti, pitanja su na koja odgovore možemo naći u svojim tijelima koja spavaju i u svojoj podsvijesti.

Spavamo u pet faza. U prve tri faze spavamo laganim snom, u četvrtoj dubljim, a nakon 90-120 minuta slijedi REM faza u kojoj najdublje sanjamo. Cijeli ciklus se ponavlja četiri do pet puta tijekom noći. Faza poznata kao brzo kretanje očiju (REM) prati naš najdublji ciklus spavanja.

Ovo je sedam mogućih razloga zašto se ne možete sjetiti svojih snova:

Stres – Najveći neprijatelj sna. Može poremetiti REM fazu sna, te povećati broj buđenja tokom noći. Sve to utiče na vaše sjećanje o snovima.

Dijeta – Da, ishrana utiče na vaše tijelo čak i niste budni. Dijeta sa puno voća, povrća i vlakana ključna je za dobar san.

Trauma – Kao stres, ali puno intenzivnije jer može dovesti do insomnije ali i potiskivanja snova kao odbrambenog mehanizma protiv bolnih noćnih mora.

Alkohol – Loše vijesti za svakoga ko voli čašicu vina pred spavanje, jer supstance iz alkohola loše utiču na snove i REM fazu.

Određeni lijekovi – Doktori su otkrili da pojedini lijekovi loše utiču na snove, te čak mogu potaknuti i noćne more.

Poremećaji sna – Sve od insomnije do apneje i narkolepsije može negativno uticati na vaš san.

Budite se prebrzo – Alarm koji vas budi brzo iz sna također može uticati na to da zaboravite svoje snove, kažu doktori. Suprotno, lagano buđenje će imati obrnut efekt.

Snovi su ipak prisutni u svih pet faza. Javljaju se i tijekom prve četiri faze, ali u manjoj mjeri. Više sanjamo realne snove – gdje smo ostavili mobitel, što se desilo tijekom dana, a REM faza tim snovima daje elemente nerealnog. Zato je vjerovatnije da ćete pamtiti san koji ste imali u budnim satima spavanja od onoga koji se desio odmah nakon što ste otišli u krevet.