Danas je međunarodni dan kafe: Ona je sinonim za druženje i razgovor

Turska, espreso, kapućino, bijela kafa ili pak jača, slabija, slađa, gorča, kakva god bila, kafu vole sve generacije i mnogima dan ne može započeti bez ovog svjetski poznatog napitka. Danas obilježavamo Međunarodni dan kafe.

Kafa je mnogo više od napitka. Gorka, manje ili više slatka, bez ili sa mlijekom, kratka ili produžena „otvara nam oči“, razgaljuje, priprema nas za izazove koje donosi svaki dan, okuplja porodice, prijatelje, susjede, kolege. Kafa je prilika za razgovor, druženje, za podijeliti brigu ili se od srca nasmijati u društvu dragih ljudi. Bosanci i Hercegovci su poznati kao kafopije. Kafa se ovdje pije u svako doba dana i noći. Ona je sinonim za druženje i razgovor.

Kafu pijemo dok radimo ili se opuštamo. Kod kuće, na poslu, u hodu, u kafiću. Volimo je na razne načine. Jača, slabija, slađa, gorča, kako god, kafu vole i stariji i mlađi. Većina građana BiH za ispijanje ovog napitka svaki dan odvoji barem pola sata.

Biljka kafe potieče iz Etiopije, a naziv “caffa” napitak je dobio po pokrajini u kojoj su najviše pravili “čaj” od prženog zrnja.

Kafa ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni tlak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se najčešće polako pije, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kahva otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.

Vjerovatno su Bosanci i Hercegovci jedini narod koji ovaj topli napitak još naziva: razdrijemuša, dočekuša, razgovoruša, nadolijevuša ili sikteruša.