Na današnji dan se obilježava Svjetski dan štednje

Svjetski dan štednje obilježava se  31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. godine u Milanu.

Prvi međunarodni kongres štedioničara održan je u Milanu od 26. do 31. oktobra 1924. godine, tokom kongresa predstavnici mnogih svjetskih štednih ustanova su pokušali pronaći izlaz iz krize uzrokovane Prvim svjetskim ratom. Sudionici kongresa usaglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te je ustanovljen i Svjetski dan štednje kao prilog borbi protiv rasipništva.

Štednja je jedan od temelja rasta i razvoja svake zemlje preko kojeg se dolazilo do višeg životnog standarda i stabilnosti nacionalnih ekonomija, te se u tom pogledu do danas nije ništa promjenilo.

Moto Svjetskog dana štednje izražen je Drugoj rezoluciji kongresa, a to je: „Nije to dan za odmor: to treba biti dan rada i poduzetništva nadahnut idealom štednje s namjerom promicanja njegovih načela primjerom, riječju i zornim prikazom.”

Mnogi kažu da je štednja dobra navika koja se stiče tokom života i donosi brojne benefite. Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte, jer možda na taj način i ostvarite jednu od svojih velikih želja.