Delina Voloder: Je** ga, radovi, jer je** ga, izbori

Sanacija dijela tramvajske pruge jutros je počela u Sarajevu te izazvala nesvakidašnji saobraćajni kolaps.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros je nekoliko hiljada građana zakasnilo na svoje poslove, nastavu i obaveze, jer… Je** ga, izbori… Potom i danas u poslijepodnevnim satima dok su se vraćali s posla.

Naime, iz preduzeća GRAS saopćeno je kako će narednih 30 dana zbog rekonstrukcije dijela tramvajske pruge u Sarajevu tramvaji saobraćati od Ilidže do Željezničke stanice. Vijest je koja je preko noći osvanula te iznenadila građane Sarajeva, svakako neprijatno obzirom da je sve učinjeno i započeto bez obavještenja.

Bitno je istaći da nažalost mnogim građanima veliku smetnju trenutno predstavljaju radovi u blizini njihovih stambenih objekata, koji im ne dozovoljavaju normalan boravak u svojim stanovima, kućama, ali i kretanje.

Svakodnevnica je probuditi se te ugledati radnike na skeli kraj svog prozora, jer opet… Je** ga, izbori. Obilaziti kako bi se stiglo do zgrade, jer… Je** ga, radovi.

Svakako, značajno je prisjetiti se perioda karantina te policijskog časa kada o radovima i mnogim sanacijama naravno nije bilo ni govora. Tada, grad je bio u potpunosti pust a građani su i to prihvatali jer su smatrali da je tako potrebno.

Moguće je i da se ugledamo na one koji “plijene pažnju” pa tako svečano otvaraju kontejner. Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za lokalne dužnosnike koji “ponosno” poziraju kraj istog, jer je** ga… Sve je bitno kao dio predizborne priče. Političari, je** ga svečano otvarate kontejner i baš vam lijepo stoji, otvara vas u struku, je** ga.

Otvorenje novih radnih mjesta za mlade, naravno nije u prvom planu. Čak ni stara obećanja za nove izbore nisu na pomolu. Ni onih zagarantovanih 100.000 novih radnih mjesta.

Bitno je ponosno stajati kraj “projekta kontejner” i pobrinuti se da ceremonija bude spektakularna.

Ne kažem da ne treba ništa da se radi. Sarajevo u srcima svih nas zauzima posebno mjesto i kako kaže Sidran: “Život je kratak za Sarajevo”, ali itekako ne treba da se radi samo pred izbore već u kontinuitetu tokom godine. Novi asfalt je glavni predznak izbora u Bosni i Hercegovini.

Nužno je zapitati se da li ćemo i dalje prihvatati olako sve što se servira jer “tako mora biti”.  Da li ćemo se zadovoljavati svečanim otvorenjem kontejnera? Da li ćemo odbijati izaći na izbore jer “ništa ne možemo promijeniti”?

Da li ćemo prihvatiti i prenošenje budžeta općina, iako se to nikako ne smije raditi, iz godine u godinu, da bi potom ta sredstva bila utrošena u izbornoj godini?!

Kada bi samo izbori bili svake godine, ne bi na svijetu bilo grada ravnom Sarajevu!