Dokumentarci koji prikazuju da svijet u kojem živimo je strašniji od horor filmova

Najstrašniji horor filmovi su oni rađeni po istinitim događajima, ali ovi dokumentarci prikazuju stvarnost svijeta u kojem živimo bez uljepšavanja.

Nstanak Madaleine McCann

Priča o nestanku Madaleine je obišla svijet i njen nestanak je najpoznatiji slučaj nestanka djeteta na svijetu.

2007. godine trogodišnja Madeleine McCann nestala je tokom porodičnog odmora u jednom resortu u Portugalu. Njeni su roditelji ostavili Maddie i njeno dvoje braće da spavaju u sobi i otišli na večeru s prijateljima.

Kad su kasnije te večeri provjerili djecu, primijetili su da je Maddie nestala. Istraga njenog nestanka je toliko zapetljana i nerješiva, u jednom je trenutku čak i glavni istražitelj bio osumnjičen.

Maddie nije pronađena do današnjeg dana.

Zli genije

Dostavljač pizze u Pennsylvaniji, Brian Wells, je opljačkao banku dok je nosi ovratnik sa pričvršćenom bombom. Tvrdio je da je prisiljen na to jer je morao slijediti upute pravih pljačkaša pod prijetnjom da će detonirati bombu koju je nosio na vratu.

Ova serija prati istragu slučaja “pizza bombaša” te pokušava pronaći odgovore na pitanje je li Wells zaista bio žrtva ili je bio dio grupe koja je isplanirala ovaj napad.

Zadnji udah

Chris Lemons je 2012. godine ostao zarobljen u moru, na 100 metara dubine.

Dok je obavljao neke popravke na dnu Sjevernog mora, vremenska nepogoda je uzrokovala prevrtanje čamca i prekid dotoka zraka. U ovom dokumentarcu gledamo intervjue sa svjedocima i snimke sigurnosne kamere na brodu dok doznajemo što se događalo tog dana.

Snovi života

Joyce Carol Vincent preminula je u svom stanu u Londonu 2003., ali njeno tijelo pronađeno je tek tri godine kasnije.

Vincent je račune i stanarinu plaćala putem trajnog naloga, pa nitko nije primijetio da je nema dok uplate nisu prestale. Kad su je pronašli, od nje je ostao samo kostur.

Pokraj nje su pronašli zamotane božićne poklone. Dokumentarac istražuje kako se ovo moglo dogoditi.

Tri identična stranca

Dokumentarac počinje odlaskom Booby Shafrana na fakultet, gdje je saznao da ima blizanca. Nakon toga stvari postaju čudnije.

Kad je njihova fotografija završila u novinama, javio im se i treći čovjek za kojeg se pokazalo da je njihov treći identični brat.

Njih trojica počinju istraživati kako bi došli do odgovora na pitanje zašto su ih ikad razdvojili, samo da bi saznali da su njihove obitelji bez znanja bile dio istraživanja koje je platila vlada.

Oteta na vidiku

Sedamdesetih godina 12-godišnja djevojčica iz američkog Idaha oteta je ispred kuće svojih komšija- dva puta. U ovom je filmu bezbroj jako čudnih preokreta.

Ima nešto pogrešno sa tetkom Diane

Diana Schuler je 2009. godine vozila autoputom brzinom oko 140 kilometara na sat – u krivom smjeru, a u jednom trenutku je izazvala sudar u kojem je poginulo osmero ljudi, uključujući Diane, njenu kćer i troje njenih rođaka.

Autopsija je pokazala da je Diane bila jako pijana u trenutku sudara. Njen suprug je tvrdio da se Diane nikad nije opijala. Ovaj dokumentarac se bavi događajima koji su prethodili nesreći i pokušava objasniti što se zapravo dogodilo tog dana.

Žena koja nije bila tu

Alicia Esteve Head tvrdila je da se nalazila na 78. spratu Svjetskog trgovačkog centra tijekom napada 11. septembra.

Detaljno je svjedočila o svom preživljavanju, a čak je tvrdila da je njen zaručnik poginuo u tom napadu. Kasnije je postala predsjednica grupe za podršku preživjelima.

Postojao je ipak jedan problem: Head nije bila u Svjetskom trgovačkom centru u vrijeme napada. Zapravo nije bila ni u SAD-u, već u Barceloni.

Ko je zapravo Alicia Esteve Head? Morat ćete pogledati dokumentarac da to saznate.