Džaferović iz Bruxellesa: Na nama je da ispunimo obaveze svih 14 prioriteta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave danas u radnoj posjeti Bruxellesu.

Džaferović je nakon niza sastanaka kazao, da su sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, postigli ono što su željeli, a to je da se potakne put BiH ka EU.

“Najvažnije sa sastanka je da će odnos institucija EU i BiH biti kontinuiran i stalan. Na nama je da ispunimo obaveza svih 14 prioriteta, ali imati ćemo snažnu podršku institucija EU. Moramo se predano okrenuti poslu i što prije uvjerimo institucije da radimo predano na rješavanju prioriteta, tim prije ćemo dobit kandidatski status”, istaknuo je.

Dotakli su se i drugih tema. Kako je Džaferović kazao, BiH će imati podršku od EU kad je u pitanju rješavanje migrantske krize, Covid 19, ali regionalne incijative koje EU podržava.

“One trebaju da budu korak ka članstvu svih zemalja Zapadnog Balkana ka EU i neće biti zamjena za evropski put”, naveo je.

Govoreći o izvještaju, kazao je da se on odnosi na 16 mjeseci. A od tih 16 mjeseci, 11 mjeseci su trajale blokade institucija u BiH.

“Jedna popuna bespotrebna blokada, jedno suludo potrošeno vrijeme. Nadam se da nećemo više doći u takvu situaciju. Uradili smo neke stvari u proteklih 5-6 mjeseci i to je jasno detektirano u izvještaju Evropske komisije. I ako budemo tako radili u narednom periodu, kako smo radili proteklih mjeseci, onda je sasvim realno da ćemo se pokazati kao jedan kredibilan partner koji istinski radi na realizaciji 14 prioriteta i onda ćemo dobiti kandidatski status iduće godine. To su nam na svim sastancima rekli”, potvrdio je.

Istaknuo je da je put BiH evropski put, te da alternative nema.

“Što prije to završimo biće svima bolje u BiH”, zaključio je Džaferović.