FBiH: U protekla 24 sata zabilježeno je 669 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.493 uzorka, od kojih je 669 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi zabilježeni su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 191.887 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 25.628 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 18.258 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 16 pacijenata. Trenutno je aktivno 6.676 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 694, i to 461 muškaraca i 233 žena.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog koronavirusa i epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. Apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 1.201 laboratorijskih uzoraka, koronavirus potvrđen je kod 582 osobe.

Radi se o 320 muških i 262 ženskoj osobi od kojih je 132 mlađe, 379 srednje i 71 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 82 osoba su iz Banjaluke, 63 iz Teslića, 53 iz Bijeljine, 51 iz Zvornika, 40 iz Gradiške, 29 iz Istočnog Sarajeva, 20 iz Prijedora, 19 iz Istočne Ilidže, po 18 iz Sokoca i Laktaša, po 15 iz Modriče i Srpca, 14 iz Foče, po 13 iz Doboja i Pala, 12 iz Dervente, po osam iz Kozarske Dubice, Rogatice, Ugljevika i Čelinca, po sedam iz Kneževa, Lopara, Mrkonjić Grada i Novog Grada, šest iz Han Pijeska, po pet iz Bratunca, Prnjavora i Trebinja, tri iz Vlasenice, po dvije iz Broda, Višegrada, Istočnog Starog Grada, Kotor Varoša, Ribnika, Šamca i Šipova i po jedna iz Berkovića, Krupe na Uni, Milića, Petrova, Srebrenice, Stanara, Trnova, Čajniče i Šekovića.

U Republici Srpskoj, od koronavirusa do sada se oporavilo ukupno 7.812 osoba, a testirano je ukupno 95.009 osoba. Ukupan broj hospitalizovanih je 414, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 170, a u opštim bolnicama 244. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalazi 7.021 osoba, a nadzor je završen kod 66.531 osoba.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra*, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.