Fikret Zuko povodom obilježavanja Međunarodnog dana “bijelog štapa”: Zahvalni smo Gradu Sarajevu na razumijevanju i podršci

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. oktobra od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj dan proglasio Danom bijelog štapa, sa ciljem podizanja svijesti građana o potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezi društvene zajednice u cjelini prema njima.

Diskriminacija slijepih i slabovidnih osoba u pogledu obrazovanja, zapošljavanja ili ostvarivanja prava na ortopedska pomagala se rješava usaglašavanjem zakonskih i podzakonskih akata sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom te UN preporukama.

Međunarodni dan bijelog štapa slijepe osobe u KS dočekuju u nešto boljem ozračju nego je to bilo ranije, ali ne i u svim oblastima.

Grad Sarajevo u kontinuitetu svake godine u okviru budžeta izdvaja finansijska sredstva za podršku radu Udruženju slijepih i slabovidnih osoba KS, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS i Savezu slijepih FBiH.

„Zahvalni smo što Grad ima razumijevanja prema našim potrebama i što uprkos malom budžetu i ograničenim mogućnostima svake godine podržava naše projekte i učestvuje u realizaciji. Ponosni smo i što nam se u kontinuitetu objavljuju „Zvučne novine“ i druge publikacije koje se snimaju, montiraju i kopiraju u tonskom studiju Uruženja, a čije je finansije osigurao Grad Sarajevo“, istakao je Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Simbolično, na Svjetski dan slijepih, kako ističe Zuko zvanično će se otvoriti taktilne staze (vodilica za slijepe osobe) i zvučne semafore na području Skenderije. Radi se o projektu koji će olakšati samostalno kretanje slijepim osobama i dostupnost stajališta (autobuski, tramvajski) na tom području grada gdje su smještene i prostorije Udruženja slijepih osoba KS. Na taj dan govorit će i o položaju slijepih osoba na području kantona, trenutnom stanju i perspektivi, a planirali su i svečanu Skupštinu Udruženja.