Foto/ Na današnji dan dogodio se najrazorniji zemljotres u Banjoj Luci

Na današnji dan dogodio se najrazorniji zemljotres u Banjoj Luci, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Najrazorniji zemljotres u Bosni i Hercegovini se dogodio 27.10.1969. godine. Počeo je u noći 26. oktobra u 2:55 h, a podrhtavanje je nastavilo sve do 8:53h. Tog dana je za građane Banjaluke vrijeme stalo. Banjalučani će uvijek pamtiti 8°MCS / 6° Rihtera.

Zemljotres koji se dogodio 1969. godine sa sobom je odnio i 15 ljudskih života, a hiljadu građana je bilo teže i lakše povrijeđeno.

Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86 000 stanova ili 3,7 x 106 m2 stambene površine. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prestala sa proizvodnjom.

Grad mladosti je taj dan ostao bez nje, a autobusi su prevozili učenike osnovne i srednje škole kako bi završili školsku godinu u raznim dijelovima bivše Jugoslavije.

Nakon toga, počela je brza rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura, te je započela brza urbanizacija.

Nedugo nakon toga, Banja Luka je dobila svoj prepoznatljiv izgled.