Fra Mihovil Mijo Sučić, prvi diplomirani hirurg u BiH: Ljekar koji je rizikovao svoj život kako bi spašavao tuđe

Fra Mihovil Mijo Sučić, prvi diplomirani hirurg u BiH je rođen 26., a kršten 27. juna 1820. godine u Livnu pod imenom Stjepan.

Otac mu se zvao Petar, a majka Ruža r. Gelić iz Šujice. Imućni roditelji slali su Stjepana u školu kod franjevaca. Kako je izrazio želju da postane franjevcem, poslan je u Fojnicu na dalje školovanje. U Fojnici je kao svjetovni kandidat određen za Franjevački red 1836. godine.

Godine 1840. odlazi u Italiju gdje u Veneciji 1845. završava teologiju. Studirao je i završio medicinu i hirurgiju u Padovi 1845. godine. Nakon toga se vraća u Bosnu. Pastoralnim radom bavio se usput, a glavni mu je posao liječenje bolesnika. U Fojnici je boravio deset godina.

Kako tada u Bosni nije bilo fabrike lijekova, Sučić bi s torbom na leđima, u kojoj je bio njegov priručni ljekarski pribor, nosio lijekove koje je redono sam pripremao, te bi išao od mjesta do mjesta i pružao ljekarsku pomoć onima kojima je to potrebno. Usput bi brao trave i korijenje potrebno za pripremanje lijekova. Za taj posao koristio je staro fratarsko iskustvo zapisano u ljekarušama, ali i novije medicinsko znanje. U liječenju je bio veoma vješt i ljubazan i rado susretan. Javno je držao pouke iz higijene i o tome kako se treba čuvati zaraznih bolesti, ali i drugih. U tom poslu bio je neumoran.

Foto: D.V/ Sarajevska sehara
Foto: D.V/ Sarajevska sehara

U Italiju je opet otišao 1860. godine i boravio tamo do 1864. Tom je prigodom izliječio groficu koja se dugo liječila, ali bezuspješno. U znak zahvalnosti za fra Mijin pothvat obitelj grofice daruje fra Miji Bogorodičin kip koji se i danas nalazi na Gospinom oltaru na Gorici, a ističe se profinjenošću i izvornošću u odnosu na ostale kipove na Gorici (fra Ignacije Gavran). Kad se vratio iz Italije, fra Mijo se nastanio na Gorici. I tu je obavljao svoju ljekarsku praksu. Obavljajući je, i umro. U zimu 1865. godine pozvan je da porodi muslimanku u Šujicu. Iako je bio prehlađen. Kreće na petodnevni put. Uspješno obavlja porod carskim rezom. Na Goricu u Livno vraća se potpuno shrvan bolešću, gdje umire 3. 3. 1865. godine.

Pokopan je na goričkom groblju svetog Mihovila gdje mu braća i narod podigoše 1868. godine monumentalan spomenik. Izradio ga je u Žabljaku Mato Radnić Baja. U muzeju franjevačkog samostana na Gorici ostale su fra Mijine medicinske knjige i ljekarski pribor. Treba spomenuti da je fra Mijo Sučić dao velik doprinos izgradnji crkve i samostana na Gorici. Po njemu je dobila ime livanjska bolnica i jedna ulica u Livnu.

Foto: D.V/ Sarajevska sehara
Foto: D.V/ Sarajevska sehara

Postupci fra Mije Sučića i dalje su fascinantni a ujedno i prikazuju ljekara koji je rizikovao svoj život kako bi spašavao tuđe, čime je ukazivao da je pacijent uvijek na prvom mjestu.