Galerija MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: Prva samostalna izložba akademske slikarke Jelene Prijić

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u utorak, 20. oktobra 2020. godine, bit će otvorena samostalna izložba akademske slikarke Jelene Prijić.

Prijić će se predstaviti sa 39 radova, od toga 19 žičanih konstrukcija, 12 crteža i osam lampi.

 

“Moj način rada je specifičan. Pravim konstrukciju od žice pa na nju razapinjem paus papir. Kad se osuši, slikam po papiru akrilnim bojama, a nekada lijepim platno i slikam uljanim bojama. Onda na to lijepim plastiku ili druge razne dodatke. Inspiracija mi je moj život”, objašnjava Prijić.

Dodaje da je Sarajevo posjetila kao dijete, a ovo će biti njena prva izložba u Bosni i Hercegovini.

Foto: Muzej Književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Jelena Prijić

 

Jelena Prijić rođena je u Beogradu 1974. godine, diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, 2003., odsjek slikarstvo.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS) od 2005. godine, a od 1912. ima status samostalnog umjetnika.

 

Do sada je imala samostalne izložbe u Galeriji ULUS 2012. godine u Beogradu i u galeriji “Cvijeta Zuzorić”u Beogradu 2016. godine.

 

Izložbu Jelene Prijić otvorit će Gradmir Gojer, pisac, reditelj i teatrolog, a prisutnima će se obratiti i ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

 

Na otvorenju će svirati pijanistica i profesorica muzike Sanela Džudža, koja će izvesti kompozicije Ludwiga van Beethovena (sonata op. 109) i Francisa Poulenca (Mouvements perpétuels).