Hollywood pred kolapsom zbog pandemije koronavirusa

Zbog straha da će ih pandemija koronavirusa uništiti, grupa predstavnika filmskih studija, vlasnika kino dvorana i režisera pozvala je zakonodavce u Washingtonu da pruže “specifično olakšanje” kompanijama za prikazivanje filmova.

Oni upozoravaju da će bez olakšica skoro 70 posto malih i srednjih kinematografskih firmi bankrotirati ili se prestati baviti ovim poslom.

Poznate tvorci filmova kao što su Clint Eastwood, James Cameroon, Cristopher Nolan i Ang Lee, potpisali su pismo u kojem pozivaju saveznu Vladu da pruži podršku industriji koja je i dalje zatvorena u većem dijelu SAD.

“Kina su bitna industrija koja predstavlja najbolje što američki talenat i kreativnost mogu da ponude. Ali, sada se bojimo za njihovu budućnost”, navodi se u pismu.

U posljednje vrijeme filmska industrija u SAD okrenula se prodaji prava na gledanje filma preko internet stranica, što funkcioniše prilično dobro na području Sjeverne Amerike, ali već u Velikoj Britaniji taj prihod je minimalan – tek pet posto od oko 3,2 milijarde dolara od očekivane zarade od gledanja filmova kod kuće.

Tu je i problem kopiranja filmova, jer čim se neki film ponudi publici u digitalnom obliku samo je pitanje vremena dok se ne pojavi i nalegalna kopija tog filma.

Ukoliko Vlada SAD ne donese određene mjere kada je riječ o ovom pitanju, filmski svijet kakvog poznajemo će prestati da postoji.