Istraživanje dokazalo: Djeca dotaknu 186 stvari u jednom danu

Od igračaka do obuće, studija je pratila djecu u svakodnevnom životu i bilježila što sve diraju, a pokazuje kako mališani doista diraju sve – od opreme igrališta do WC daske.

Od početka globalne pandemije koronavirusa najčešći savjet je da peremo ruke, a nedavno je utvrđeno kako djeca svojim ručicama od trenutka kad se probude sve dok ne legnu dotaknu 186 stvari u prosjeku čime mogu doprinijeti širenju koronavirusa, ali i drugih izvora bolesti.

Britanska marka sapuna Lifebuoy, u povodu Svjetskog dana pranja ruku, naglašava zašto je važno da djeca redovito peru ruke, te je na svojim društvenom mrežama podijelila fotografiju koja prikazuje šta sve djeca dotaknu u toku dana.


Pranje ruku fizički uklanja virus s njih, a sapun pomaže u otpuštanju klica i ručno ribanje dodatno ih uklanja.

“Pranje ruku postalo je sve važnije tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, jer se pokazalo da je jedan od najučinkovitijih načina sprječavanja širenja koronavirusa, kao i sezonskih prehlada i gripe, pa nisam iznenađen što roditelji mole da se u školama i vrtićima ističe važnost higijene djeci”, kaže dr. Ranj Singh.

Doktor Sigh je savjetovao da stavaranje ovakvih navika u mladosti pesudno je za smanjenje širenja zaraze, piše Daily Mail